Een sierheester die in de winter bloeit en dan ook nog eens ruikt naar meloen! Het meloenboompje (Chimonanthus praecox) is een heel aantrekkelijke heester die zich zeker in jouw tuin thuis voelt.

Winterzoet

Vanwege de zoete geur die de bloemen verspreiden in de winter, wordt deze meerstammige sierheester ook wel winterzoet genoemd. De bloemen zijn zachtgeel van kleur met een wijnrood hart en bloeien in bundels op het kale hout. Van een afstandje zou je Chimonanthus zomaar voor een toverhazelaar aan kunnen zien. Maar als je dan een frisse meloengeur ruikt, weet je meteen dat je met het meloenboompje te maken hebt.

Meloenboompje

Alle seizoenen mooi!
Het meloenboompje begint al in november met bloeien en gaat hier tot februari-maart mee door. In de zomer heeft hij groot frisgroen blad en in de herfst verkleurt het blad naar bijzonder citroengeel. Hierdoor is deze struik in de herfst ook een echte blikvanger.

Standplaats
Zet Chimonanthus praecox op een zonnige plek met goed doorlatende grond. De heester houdt niet van natte grond.

meloenboompje

Geschikt voor alle tuinen
Omdat de heester langzaam groeit en pas na tien jaar ongeveer 3 meter hoog is, is hij ook geschikt voor een kleinere tuin. Juist in een kleine tuin kan een boom veel structuur geven.

Het meloenboompje is niet de enige geurende winterbloeier.

Lees meer  Mediterrane planten