De bladeren vallen in rap tempo van de bomen en na de herfst komt de koude winter er langzaam aan. Dat betekent ook dat het weer tijd is om je tuin klaar te stomen voor het koude seizoen. Het winterklaar maken van de tuin kun je zo uitgebreid doen als dat je zelf wilt. Hieronder hebben we een aantal nuttige tips, zodat jij je tuin goed kunt beschermen tegen vorst en neerslag.

Ruim losse spullen op

Het is nooit een goed idee om tuinmeubelen de hele winter buiten te laten staan. Naast het feit dat de weersomstandigheden invloed hebben op de levensduur van je meubelen zelf, kunnen ze ook door de tuin heen waaien en flinke schade aanrichten aan andere spullen. Je wilt niet opeens een beroep moeten doen op je aansprakelijkheidsverzekering doordat jouw omvergewaaide tuinstoel een gat in de schutting van de buurman heeft aangericht.

Berg daarom de tuinmeubelen op in de schuur of dek ze af met een beschermhoes. Hetzelfde geldt voor andere dingen in je tuin, zoals een barbecue of je plantenpotten. Zorg ervoor dat alles zo staat dat het geen schade kan aanrichten. Ontstaat er dan toch schade door losse spullen in je tuin, dan kun je hiervoor je inboedelverzekering benaderen. Houd er wel rekening mee dat niet alle inboedelverzekeraars stormschade dekken. Heb je niet genoeg onderhoud verricht? En kon je de schade voorkomen? Dan krijg je geen vergoeding. Controleer dus altijd de polis van je verzekering of houd hier rekening mee al ga je je inboedelverzekering vergelijken.

Lees meer  Water geven in de winter

Snoei de bomen

De herfst is de perfecte tijd om bomen te snoeien. Bij een kale boom zie je namelijk beter de vorm van de boom en welke takken los hangen of uitsteken. Aangezien we in Nederland vaak te maken krijgen met flinke windstoten is het verstandig om de bomen in je tuin of rondom je huis preventief te snoeien.

Staat er een boom die dreigt om te vallen? Dan kun je deze ook laten verwijderen, zodat je schade aan je woning voorkomt. Dit valt onder bereddingskosten en wordt (deels) gedekt door je opstalverzekering.

Sluit de buitenkraan af

Vergeet niet om voordat de winter begint de buitenkraan af te sluiten en helemaal leeg te laten lopen. Doe je dit niet, dan kan  bij vorst het water in de leiding van de buitenkraan dichtvriezen en flinke schade aan je waterleiding aanrichten. Als je de kraan nu al niet meer gebruikt, kun je het ook al meteen doen. Dan vergeet je het ook niet meer voor wanneer het echt begint te vriezen.

Dit artikel betreft een samenwerking