Bij een onderhoudsarme tuin wordt vaak gekozen voor een moderne halfverharding als grind en split, en kleine brokjes natuursteen die in diverse kleuren leverbaar zijn. Een speciaal rooster voorkomt dat het materiaal gaat rollen.

Halfverharding combineert goed met grote tegels van natuursteen of beton. Ook mooi is de combinatie met strakke klinkerbanen, die de belijning van het tuinontwerp extra kunnen accentueren.

Hout
Materialen als gebakken klinkers en hout geven de tuin een warme en meer traditionele uitstraling. Hout is een materiaal dat bij uitstek bij water past, zoals een mooi vlonderterras bij de vijver of een aanlegsteiger langs de vaart. Maar ook in een natuurlijke tuin of een strandtuin staat dit materiaal goed.

Vlonderdelen van FSC-hardhout of planken van houtcomposiet (gemaakt van houtvezels en kunststof) zijn duurzaam en vragen minder onderhoud.

Kleiklinkers
Gebakken klinkers zijn zowel in genuanceerde als effen kleuren leverbaar, zodat ze bij veel tuinstijlen passen. Door hun smalle formaat zijn ze ideaal voor ronde terrassen en gebogen paden, maar ze kunnen natuurlijk ook in strakke banen worden gelegd. Omdat kleiklinkers bij hoge temperatuur worden gebakken zijn ze vorstbestendig en zeer slijtvast, zodat ze in de loop der jaren alleen maar mooier worden.

Lees meer  De juiste tuinverharding kiezen: 12 tips