Moestuinieren lastig? Niet met de vierkante metertuin, want deze compacte moestuin is overzichtelijk, vraagt weinig onderhoud en geeft een optimale opbrengst. Ideaal dus voor beginners, kinderen en mensen met weinig tijd. En door zijn afmeting past de vierkante metertuin zelfs op een balkon.

Een moestuin vraagt nogal wat onderhoud. Alleen al de grondbewerking en het onder controle houden van onkruid kost heel wat uren. In de vierkante metertuin is dit echter een fluitje van een cent. Een kant-en-klare vierkante metertuin bestaat uit een houten frame van (meestal) 1,20 x 1,20 m en 20 cm hoog, die is onderverdeeld in 16 gelijke vakken van 30 x 30 cm. Als je de juiste grond gebruikte dan hoef je alleen af en toe wat compost toe te voegen.

De juiste plek voor een vierkante meter moestuin

Plaats de vierkante metertuin op een zonnige, beschutte plek. Zorg dat hij minstens zes uur zon per dag krijgt, ook in het voor- en najaar als de zon laag staat. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal. Je kun de bak direct op de aarde of op verharding zetten.

Grond in de moestuin

Groenten groeien het beste in voedzame, vochtige en luchtige grond. Potgrond bevat te veel voedingsstoffen om in te zaaien; de zaden kunnen dan verbranden. Het beste is zelf een mengsel te maken van gelijke delen kokosvezel, compost en vermiculiet (verkrijgbaar bij groothandel in bouwmaterialen). Ook een mengsel van gelijke delen tuinaarde, compost en scherp zand voldoet goed, maar dit houdt iets minder goed vocht vast.

Buiten zaaien

Als het niet te nat of te koud is, kun je begin april al buiten zaaien. Vorstgevoelige planten zoals tomaten kun je het beste binnen voorzaaien, om ze na half mei in de vierkante meterbak te planten. Start als beginnend moestuinier met makkelijke groenten als radijs, tuinkers, bonen, snijbiet, pluksla, sjalotjes en knoflook. In één vakje van 30 x 30 centimeter kun je zo vier slaplantjes zaaien met een onderlinge afstand van 15 centimeter.

Lees meer  Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Moestuin onderhouden

Check elke dag hoe je moestuin erbij ligt. Zorg dat de aarde na het zaaien vochtig blijft en mocht je onkruid of ongedierte zien, haal dit dan direct weg. Omdat je in elk vakje een overzichtelijk aantal zaden hebt gezaaid, is uitdunnen niet of nauwelijks nodig.

Regelmatig oogsten

Houd in de gaten wanneer je kunt oogsten. Vaak is jonge groente lekkerder dan te laat geoogste groente! Is een vak leeg, werk dan wat compost door de aarde; dit bevat voldoende voeding voor de nieuwe teelt waardoor bemesten niet nodig is. Zaai in dit vak een ander gewas dan er eerder stond. Door wisselteelt raakt de grond niet uitgeput, en het vermindert de kans op ziekten en plagen.

Kijk hier voor meer handige moestuintips!