De winter staat in het teken van bescherming voor je tuin zoeken. Welke planten kunnen er wel tegen, welke niet? Wat te doen met veel sneeuw? Maar ook: wat moet je ’s winters doen met de composthoop?

Laag voor laag bescherming

 

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: heb je je composthoop goed in laagjes opgebouwd? Dit is namelijk belangrijk voor de bescherming van je composthoop tegen de vrieskou!

Welke lagen op de composthoop?

De lagen van een composthoop bestaan uit verschillende materialen, maar wanneer is deze nou goed opgebouwd? De composthoop is goed opgebouwd als hij blad, fijne takjes, gras en of dode bloemen bevat. Met wat stro of hooi, een handje kalk en keukenafval (zonder gekookte voeding erin!). En bijvoorbeeld een laagje mest uit het kippen- of konijnenhok. Eindig je in de herfst met een flinke laag vers afval, dan is de hoop laag voor laag opgebouwd en is hij goed genoeg opgebouwd voor de winter.

Moet je de composthoop 's winters afdekken?

Composthoop met weinig lagen

Heb jij een composthoop met weinig lagen? Geef je composthoop dan een luchtig dekje. Dit kan een laagje houtzaagsel of boomblad zijn, of enkele opengeknipte jute zakken. Is je composthoop al bijna klaar, en vochtig genoeg, dan kan je hem eventueel bij verwachte zware regenval kort afdekken met zeil, zodat de regen de zo belangrijke voeding niet uit de hoop spoelt. Haal het zeil daarna meteen weer weg, want luchtigheid is belangrijk!

Moet je de composthoop 's winters afdekken?

Wat te doen in de winter dus?

Sneeuw is prettig voor de composthoop, laat die dus maar liggen! Dek de composthoop ’s winters dus niet luchtdicht af, want dan verstikt de hoop. Wil je hem toch afdekken, leg er dan ademend materiaal op, zoals bijvoorbeeld jute zakken.

Lees meer  Kwetsbare heesters snoeien

Moet je de composthoop 's winters afdekken?

 

Meer weten over composteren? Kijk dan eens de video van onze groenredacteur Annemarie over zelf compost maken!