Een strak gazon, nette borders… en dan ineens die vervelende molshopen. Mollen kunnen in korte tijd flinke schade aanrichten aan je tuin. Gelukkig zijn er manieren om ze te verjagen zonder het gebruik van agressieve middelen. Ik vertel je graag alles over hoe je mollen kunt bestrijden, met nadruk op diervriendelijke en effectieve methoden.
Het is voor menig tuinier een doorn in het oog: een voorheen zo mooi, strak gazon met nu allemaal hopen zand en tunnels. De boosdoener: de mol, een naar mijn mening zeer schattig uitziend dier. Ook is het een erg nuttig dier, ze eten namelijk emelten, engerlingen en bodeminsecten en zorgen met hun scheppende bewegingen voor een toename van zuurstof in de aarde, waardoor de bodem vruchtbaarder wordt. Toch kan dit diertje je tuin flink overhoop halen en zowel planten als gazons beschadigen. Zo kunnen ze zorgen voor verzakking van plantenwortels, graszoden of moestuinbedden beschadigen en zorgen voor hopen en verzakkingen. Dus is het niet zo gek dat veel tuiniers zich afvragen hoe ze van deze ongewenste tuinbezoeker af kunnen kopen. Daarom geef ik je wat, uiteraard zo diervriendelijk mogelijke, tips!
Mollen zijn solitaire dieren met een sterk reukvermogen en een scherp gehoor. Daar kun je gebruik van maken bij het verjagen. Hieronder vind je methoden voor effectief mollen bestrijden, die het dier verjagen zonder letsel aan de dieren, natuur of andere dieren.
Een populaire en diervriendelijke manier om mollen te verjagen is het inzetten van geluid of trillingen. Er zijn speciale apparaten (mollenschrikkers) op zonne-energie of batterijen die een lage frequentie uitzenden die mollen als storend ervaren. Tip: Verplaats het apparaat regelmatig, zodat de mol niet aan het geluid went. Een ander, simpel object om te gebruiken bij het verjagen van mollen, zijn glazen flessen. Door deze voor een deel in te graven en de bovenkant uit de grond te laten steken, klinkt er een fluitend geluid als er wind langs de fles komt. Dit vinden mollen een heel vervelend geluid, waardoor ze liever om zullen keren.
Mollen houden niet van sterke geuren. Je kunt ze diervriendelijk verjagen door bijvoorbeeld:
Een mollenvanger is een mechanisch valmechanisme dat de mol levend of dood vangt, afhankelijk van het type. Levende vangklemmen zijn toegestaan, maar je moet het dier daarna vrijlaten op voldoende afstand van je tuin (minimaal 500 meter). Let op: veel modellen doden de mol. Wil je mollen bestrijden op een diervriendelijke manier, gebruik dan alleen een levende vangkooi en controleer deze minimaal 2x per dag.
Er zijn nog altijd methodes in omloop waarbij mensen mollen bestrijden met gas of carbid. Hierbij worden giftige dampen in het gangenstelsel gebracht, die de mol doden. Om maar metee duidelijk te zijn: doe dit niet! Deze methode is wreed, onnodig gevaarlijk én verboden voor particulieren. Bovendien kan het leiden tot verstoring van bodemleven en kleven er risico’s voor huisdieren en/of kinderen aan.
Wil je verantwoord handelen, kies dan voor natuurlijke of afschrikkende middelen, en dus niet voor gas of carbid.
Heb je geen last van mollen in de tuin, maar vermoed je wel dat er woelmuizen in je tuin de boel overhoop halen? Lees dan ons artikel over het bestrijden van woelmuis.
Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.
Laat een reactie achter