Deze kerrieplanten zijn een aanwinst voor je siertuin of in bakken op het balkon of terras.

De kerrieplanten behoren tot de Asteraceae, de composietenfamilie, waartoe ook de strobloem behoort. Er zijn diverse soorten en cultivars; deze zijn niet geschikt voor de keuken, maar zijn met hun totaal verschillende uiterlijk wel een aanwinst voor de siertuin of in bakken.

1. Helichrysum ’Schwefellicht’
Deze plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en bloeit met zwavelgele bloemen. Het blad is zilvergrijs. Net als de kerrieplant heeft hij veel zon nodig, dus zet hem op een warme, ‘open’ plek uit de buurt van bomen of struiken. Geen woekeraar.

2. Helichrysum petiolare ’Silver’
Door zijn lange, spreidende ranken is deze Helichrysum vooral heel geschikt voor in hanging baskets of een pot. De bloemen zijn onopvallend, maar het gelobde blad is mooi zilvergrijs behaard. Deze uit Zuid-Afrika afkomstige plant kan binnen overwinteren, maar wordt meestal als eenjarige toegepast. Ook geschikt voor rotstuinen of in stapelmuurtjes. De cultivar ’Limelight’ heeft licht goudgeel blad.

3. Helichrysum bracteatum
Deze eenjarige plant is vooral bekend als ‘strobloem’ en wordt veel gebruikt in droogboeketten, maar is zeker ook geschikt als snijbloem. Hij wordt als zaad vaak aangeboden als mengsel met verschillende kleuren, van wit tot geel en van oranje tot roze. De bloemen, die tussen juni en september verschijnen, trekken vlinders en bijen aan. De planten worden zo’n 30 tot 50 centimeter hoog, het blad is lancetvormig. Om ze te drogen knip je ze af als ze mooi openstaan, waarna je ze ondersteboven in een droge, goed geventileerde ruimte ophangt.

Lees meer  Combineren met tulpen

Bekijk ook: Kerrieplant zaaien
                        Kerrieplant in de tuin