In de winter houden veel planten zich laag bij de grond op. Logisch als je een winterbloeier bent, want zo overleef je beter dan een lange lijs. Een van de beste voorbeelden van zo’n laagblijvende winterbloeiende plant is Hepatica, het leverbloempje. Dat lijkt op de bosanemoon, maar Hepatica is een stuk aantrekkelijker (maar helaas ook een moeilijker) type.

Hepatica’s zijn bepaald geen gemakkelijke planten, maar ze zijn onze moeite en zorg meer dan waard. Probeer hun natuurlijke groeiomgeving te imiteren; zet ze het liefst onder bomen in rijke, goed afwaterende aarde, idealiter met veel bladaarde erdoor. Regen in de vroege winter stimuleert hun wortelgroei, maar ’s zomers willen Hepatica’s absoluut geen natte voeten.

Mooie leverbloempjes
Ben je op zoek naar leverbloempjes? Dan zou je de volgende planten eens kunnen proberen

Hepatica nobilis pubescens
Geschikt voor schaduwrijke rotstuinen. Zaai uit in de koude bak zodra het zaad rijp is. U kunt de plant ook delen in het voorjaar, maar let op: de plant settelt zich dan uiterst langzaam.
Details:
* Het blad is bedekt met fijne haartjes, die snel kunnen verbranden.
* Hoogte x breedte: 15 cm x 20 cm

Hepatica nobilis japonica magna
In Japan bekend als ‘sneeuwbreker’ omdat de meeste groei plaatsvindt onder een winterse sneeuwdeken.
Details:
* Hoogte x breedte: 15 cm x 20 cm

Hepatica nobilis var. pyrenaica
Een Europese variëteit en daarmee iets minder veeleisend. Wel kan in een erg natte, vroege zomer bladrot ontstaan; verwijder aangetast blad onmiddellijk.
Details:
* Heeft attractieve gemarmerde blaadjes.
* Hoogte x breedte: 15 cm x 20 cm

Hepatica maxima
Voorname, altijdgroene bladeren die wel wat weg hebben van de menselijke lever – vandaar hun voormalig gebruik als geneesmiddel, vanuit de idee dat een plant die op een orgaan leek dat ook kon genezen. Vooral niet thuis proberen!
Details:
* Hoogte x breedte 15 cm x 20 cm

Lees meer  Maagdenpalm terugknippen

Hepatica transsylvanica ’Buis’
De naam zegt het al: een Roemeense variëteit die in het wild gedijt op steile hellingen (voor drainage), met name in beukenbossen.
Details:
* Jonge uitgroei heeft snel last van luis, muizen, naakt- en huisjesslakken, dus wees waakzaam.
* Hoogte x breedte: 15 cm x 20 cm