Zomerbollen zijn leuk! Je plant ze vanaf eind april buiten in de tuin. Al eerder planten? Zet ze dan in potten op een vorstvrije plek. Wij zetten vijf mooie zomerbollen voor je op een rij:

 


1. Crinum x powellii (haaklelie) – zie openingsfoto


De grote trompetvormige bloemen van Crinum x powellii gaan pas laat in de zomer open maar dan heb je ook wat; ze zijn een plaatje om te zien en geuren heerlijk! Dit bijzondere bolgewas kan op een warme, beschutte plek tot 120 cm hoog worden. Plant de bollen zo’n 45 cm uit elkaar, of – beter nog – plant ze in potten die je vorstvrij overwintert.
Planttip: Zorg ervoor dat de hals net boven de grond steekt, zoals bij het oppotten van Amaryllis. Bloei: augustus-september
Hoogte: 60-120 cm
Standplaats: Zon
Aanraders:
Crinum x powellii (roze), Crinum x powellii ’Album’ (wit)

kaapse hyacint

2. Galtonia (Kaapse hyacint)


Houd je van geurende planten? Dan is Kaapse hyacint zeker een aanrader! Op een warme, beschutte plek is Kaapse hyacint ’s zomers een opvallende verschijning. Bij Galtonia candicans – de meest bekende soort – verschijnen aan de lange bloeistengel soms wel meer dan twintig witte, hangende klokjes die een heerlijke geur verspreiden.
Bloei: juli-augustus
Hoogte: 90-120 cm
Standplaats: volle zon-halfschaduw
Aanraders: Galtonia candicans, Galtonia viridiflora (groen met wit)

tulbaghia violacea

3. Tulbaghia violacea (Kaapse knoflook)


Een sierlijke en subtiele kuipplant is Tulbaghia violacea. In de border op een droog plekje in de volle zon doet deze uit Zuid-Afrika afkomstige plant het ook goed, alleen is hij dan moeilijker te overwinteren. Tulbaghia is verwant aan knoflook en wordt daarom ook wel Kaapse knoflook genoemd. Tulbaghia heeft niet veel water nodig, alleen tijdens de bloei. Ook kan hij met weinig mest toe. Heb je dit bijzondere knolgewas al meerdere jaren in pot of border staan? Geef hem dan alleen mest zodra de groei weer begint.
Bloei: juli-september
Hoogte: 30-60 cm
Standplaats: volle zon
Aanraders: Tulbaghia violacea (violetpaars), Tulbaghia violacea ’Alba’ (wit), Tulbaghia violacea ’Silver Lace’ (blad met witte rand)

Lees meer  Tips voor gladiolen

roscoea

4. Roscoea (gemberorchidee)


De exotisch ogende bloemen van gemberorchidee doen denken aan orchideeën. Deze bijzondere planten komen tevoorschijn uit wortelstokken; plant deze minimaal 10 cm diep in humusrijke, goed doorlatende grond. Van Roscoea zijn verschillende soorten verkrijgbaar, met bloemkleuren van lichtgeel en wit tot roze, purper en lila. Een pluspunt is dat ze redelijk winterhard zijn, bescherm ze het eerste jaar na aanplant wel tegen vorst. Ze kunnen niet tegen natte grond.
Bloei: juni-augustus
Hoogte: 20-30 cm
Standplaats: Ze zijn het meest geschikt voor een plek in de halfschaduw, maar ze doen het ook goed in de zon.
Aanraders: Roscoea auriculata (purper met wit hart), Roscoea auriculata ’Beesiana’ (crème, paars gestreept), Roscoea cautleoides (lichtgeel), Roscoea purpurea (lila).

ixia - zomerbol

5. Ixia


Vaak wordt beweerd dat Ixia zowel in het najaar als voorjaar kan worden aangeplant, maar in ons klimaat is dit knolgewas maar matig winterhard. Wil je geen risico nemen, plant de knolletjes dan in april of begin mei in potten of op een zonnige plek in de border. De stervormige bloemen staan aan lange aren, geuren heerlijk en zijn ook geschikt voor in een vaas. Ixia is verkrijgbaar in verschillende bloeitinten: wit, geel, roze, rood en violet.
Bloei: juni-augustus
Hoogte: 30-45 cm
Standplaats: volle zon
Aanraders: Ixia ’Rose Emperor’ (zacht roze), Ixia ’Giant’ (wit met donker hart), Ixia ’Swanbury Mix’ (gemengde kleuren)

Hymenocallis - zomerbollen

Zit jouw smaak er niet tussen? Ontdek hier meer bijzondere zomerbollen.