Wanneer je net begint met moestuinieren is mulchen een term die je waarschijnlijk veel voorbij ziet komen. Mulchen in de moestuin is ontzettend goed voor je bodem én je planten. Maar wat is mulchen precies, hoe pas je het toe en welke materialen kun je gebruiken? In dit blog geef ik je antwoord op al die vragen.
Ik mulch altijd in mijn moestuin. Ik vind mulchen ontzettend belangrijk, omdat het de bodem zo voedt. Meestal gebruik ik stro, maar ook houtsnippers of bladeren gebruik ik af en toe. In dit blog vertel ik je alles over hoe mulchen werkt. Overigens is mulchen niet alleen in de moestuin hartstikke nuttig, maar ook in de siertuin kun je prima mulchen. Hier zijn houtsnippers vaak een goede keuze.
Mulchen is het bedekken van de bodem rondom je planten met organisch materiaal. Denk aan stro, bladeren, houtsnippers of grasmaaisel. Deze ‘bodembedekking’ beschermt de grond tegen uitdroging, temperatuurschommelingen en regeninslag. Het helpt ook onkruid te onderdrukken. En het mooie is: terwijl het materiaal langzaam afbreekt, voedt het ook nog eens de bodem. Lees hier alles over de voordelen van mulchen.
Een klassiek voorbeeld van mulchen is stro onder aardbeien. Je legt een luchtige laag stro rond en onder de planten op het moment dat de eerste bloemetjes verschijnen. Dit voorkomt dat de rijpende aardbeien op de vochtige grond liggen, waardoor ze minder snel gaan rotten of beschimmelen. Dat betekent schonere aardbeien en minder kans op ziektes. Ook in de winter kun je goed mulchen bij je aardbeienplanten. Bedek ze dan helemaal onder een laagje stro, zo worden ze wat beschermd tegen de kou en blijven ze gezond en sterk.
Mulchen met stro kun je ook prima toepassen bij bijvoorbeeld courgettes, of andere vruchtdragende planten met laaghangende vruchten, zoals pompoenen.
Ook wanneer je geen planten met laaghangende vruchten hebt, is mulchen zeker aan te raden. Het voorziet je bodem en planten van voeding en voorkomt dat de grond uitdroogt, daarbij beschermt het de wortels van je planten tegen hittestress of juist erg koude temperaturen. Leg bijvoorbeeld aan de voeten van je paprika’s, aubergines, komkommers, bonen en tomaten ook een laagje mulch, daar zullen ze je dankbaar voor zijn.
Er zijn heel veel natuurlijke materialen die geschikt zijn om mee te mulchen in de moestuin. In sommige tuincentra kun je speciale mulch kopen, maar je kunt de mulch ook prima uit je eigen moestuin halen, of ergens anders kopen. Ik som een paar populaire materialen voor je op:
Hoe en wanneer je mulcht, hangt af van de tijd van het jaar en van hetgeen dat je gezaaid hebt. Heb je net in de volle grond gezaaid? Bedek de grond dan niet met een dikke laag mulch van bladeren of stro. Daar kunnen de jonge plantjes niet doorheen kiemen en er zal dan ook weinig uitkomen. Als de plantjes stevig zijn gegroeid, kun je de mulch er omheen leggen.
Zelf vind ik het fijn om altijd een laag mulch op mijn grond te hebben. Een keer per jaar verwijder ik de oude mulch van de grond en voeg ik een nieuwe laag toe. Dat doe ik meestal in het voorjaar. In het najaar leg ik nog een nieuwe laag op de oude mulch, zodat er voor de winter een flinke laag mulch over de grond verspreid ligt.
Let er wel op dat je de mulch niet te dicht tegen de stengels of stammen van je planten legt, dat kan namelijk voor verstikking of schimmelvorming aan de basis van de plant zorgen. Laat altijd een beetje ruimte rondom de stengel of stam.
Veelgestelde vragen
Je kunt het hele jaar door mulchen en dat raad ik ook absoluut aan. Ververs de laag in het voorjaar en voeg een extra laag toe in het najaar. Let alleen even op dat je niet mulcht op jonge plantjes of op net gezaaide bedden.
Zeker, maar leg het in dunne lagen en laat het eerst iets drogen. Je kunt het eventueel ook mengen met herfstblad of stro. Te dikke lagen kunnen gaan schimmelen.
Ja, ook in potten helpt een dun laagje mulch om de grond vochtig te houden en uitdroging te voorkomen. In potten zit niet veel bodemleven, dus mulchen op potten heeft niet zo veel effect op de voeding in de grond.
Nee, juist niet! In de winter kan het bodemleven wel wat bescherming gebruiken tegen harde wind, regen en ook tegen de vorst. Mulch beschermt de bodem en verteert langzaam tot voeding. In het voorjaar kun je de restanten eventueel inwerken of verwijderen.
Zwarte randjes onder de nagels zijn normaal voor Tess Mutsters. Als journalist en enthousiast tuinier schrijft ze over alles wat groeit en bloeit. Tess is de bruisbal van ons team en houdt zelf ook van een tuin die bruist van het leven; waar vogels, bijen, vlinders en andere insecten hun plek vinden. Ook in haar moestuin voelt ze zich thuis en experimenteert ze graag met verschillende gewassen. Kattenstaart is haar favoriete plant, aardappelen haar favoriete gewas.
Moet je na de oogst bij aardbeien weg halen?
Maar moet het stro laten liggen of verwijderen.