November. De temperaturen zijn behoorlijk aan het dalen. Misschien heeft het zelfs al gevroren. De heesters zijn nu in rust gegaan. Dat is een goed moment om houtige stekken te nemen.

Eenvoudige vermeerdermethode houtige stekken

Deze vermeerdermethode is een van de eenvoudigste methodes die er is en kan direct in de volle grond worden toegepast. Eenmaal geplant hebben de houtige stekken nauwelijks aandacht nodig. Het is dus even een klusje, maar je hebt er daarna vrijwel geen omkijken meer naar. Deze methode is geschikt voor vrijwel alle heesters, maar ook voor veel bomen, klimmers en andere planten die verhouten.

Zo gaat het in zijn werk

Stap 1Een geul graven

Kies een lichte plek en verwijder eventueel onkruid. Graaf een geul van 12-15 cm diep. Bij zware, slecht doorlatende (klei)grond leg je onderin een laagje scherp zand of grind.

 Stap 2Neem de stekken

Neem 30 cm lange stekken van gezonde, liefst wat jonge scheuten. Knip scheuten steeds zo dicht mogelijk bij de basis van de plant en snoei de top net boven een knop schuin af. Zit er nog blad aan de stekken? Verwijder dit dan.

Stap 3 Plant de stekken

Zet de stekken rechtop, met de bovenzijde omhoog, in de aarde. Vul vervolgens de gleuf met zand en druk dit stevig aan. Geef de stek wat water. De stekken steken nu ongeveer 15 cm boven de grond uit. Als de stekken op een winderige, open plek staan, kun je eventueel wat vliesdoek aanbrengen ter bescherming.

Klik hieronder voor meer informatie over het stekken van een bepaalde plant:
Tijm
Dahlia’s
Hulst
Aardbeien
Fuchsia
Verbena
Kruiden

Lees meer  Blad in de tuin

Ook interessant: Stekken in 6 stappen