Niemand die meer rust verdient dan jij nadat je hoogstpersoonlijk van heel je tuin een waar meesterwerk hebt gemaakt. Tijd om op je lauweren te rusten!

Tjongejonge, ‘t was ons even een werkje maar dan heb je ook wat. Je tuin is natuurlijk nooit klaar maar, toegegeven, het begint er een beetje op te lijken. Afgezien van periodiek onderhoud zoals het gras maaien, het snoeien van struiken, water geven aan je begroeiing en het planten van nieuwe bloemen en gewassen heb jezelf eindelijk in de gelegenheid gesteld om van het mooie weer en je prachtige omgeving te genieten. Het is je gegund hoor!

Het geeft je ook even de tijd om goed om je heen te kijken. Natuurlijk had je een plan toen je aan dit alles begon, maar heeft dat echt genoeg zoden aan de dijk gezet? Daarmee bedoelen we je te vragen of de uitkomst precies is wat je wilt. Want een echte tuinier heeft altijd wel wat te doen! Zeker wanneer het gaat om aanbouw. Dit kan allerlei verschillende functies hebben.

Heb je zoiets niet nodig, denk je? Tja, dat weet je niet wanneer je onbekend bent met al je opties. Dus kijk gerust even met ons mee naar enkele tips die misschien wel iets heel belangrijks betekenen voor jouw tuin.

Verkoeling

Wie niet kan wachten op de zon na een lange herfst en winter – en de onvoorspelbaarheid van de lente – liegt wanneer hij of zij beweert dat de stralen niet fel genoeg kunnen zijn. Op het heetst van de dag is de volle laag van ons centrale hemellichaam op je bakkes geen pretje. En gezond is het ook niet te noemen. Dus neem je gepaste maatregelen.

Zo kun je een parasol neerzetten en wanneer nodig een schaduwdoek tussen enkele hoeken van je terras spannen. Maar een permanente oplossing bestaat natuurlijk uit een overkapping. Kies voor duurzaam hout, makkelijk bewerk- en uitbreidbaar aluminium of veelzijdig kunststof als basis. En glas, uiteraard.

Schuurtje

Misschien heb je al een garage om je tuinspullen in op te bergen, maar heb je dan nog wel voldoende plek over voor gereedschappen die speciaal voor je heilige koe bedoeld zijn? Die moet ook gemakkelijk binnen kunnen staan om beschermd te worden tegen zowel slecht als diefstal. Deze plek geeft je ruimschoots de mogelijkheid om je tuinspullen in op te bergen. tuinslang, hark, grasmaaier, snoeischaar, gieter, noem maar op. Afhankelijk van het ontwerp is het in esthetische zin ook een enorme aanwinst!

Tuinhuis

In principe zou deze optie ook onder ‘schuurtje’ kunnen vallen maar dit is eigenlijk meer dan dat. Een luxe tuinhuis met overkapping kan inderdaad worden gebruikt als opbergruimte. Maar er is tevens plek voor een terras! Zo bied je jezelf een werkelijk prachtig uitzicht op je tuin. En het mooie is dat je er onder iedere van de vele weersomstandigheden kunt zitten! Oké, wanneer het echt te koud wordt, moet er wel een vuurtje branden. Of iets leuks op televisie te zien zijn. Misschien zo’n haardvuur Blu-ray?

Addertje

Hoe mooi en nuttig al deze opties ook zijn, we willen je wel even wijzen op het feit dat deze aanpassingen van je erf ingrijpend kunnen zijn. Oftewel, misschien heb je in sommige gevallen wel een vergunning nodig. Informeer hier dus vroeg genoeg naar en ga, indien zo’n papiertje inderdaad nodig is, pas aan de slag zodra je het in je vingers hebt. Anders gooit een onverwacht bezoekje van een gemeenteambtenaar wellicht roet in het eten en moet je alles onverhoopt weer afbreken. Wat betekent dat je een hele hoop tijd, geld en energie hebt verspild.