Als je regelmatig een rondje door de tuin maakt, kijk dan meteen of er geen onkruid de kop op steekt. Als je er snel bij bent, kan het zich ook niet uitzaaien. Er is geen ‘foolproof’-methode om alle soorten onkruid meteen kwijt te raken. Met de hand wieden is nog altijd het beste, maar ook het meest arbeidsintensief. Welke methode je bij welk onkruid toepast? Wij zetten het voor je op een rij:

Schoffelen

Schoffelen is heel effectief bij de bestrijding van eenjarige zaadonkruiden. Eén keer onthoofden is hierbij al voldoende. Zorg voor een scherpe schoffel en voer deze klus in ieder geval uit vóórdat planten zaad kunnen zetten. Een handschoffel werkt prettiger bij borders waar planten dicht op elkaar staan.

Met wortel en al

Planten met een diepe penwortel, zoals paardenbloemen, zijn hardnekkige onkruiden. Bij het verwijderen hiervan is het belangrijk dat je de hele penwortel verwijdert, want anders groeit hij weer aan. Je kunt wortelonkruiden verwijderen zodra de groei begint. Steek de wortels eerst rondom diep los, bijvoorbeeld met een onkruidsteker of een smal schepje. Daarna kun je het onkruid gemakkelijk met wortel en al uit de grond halen.

Onkruid in gazon

Onkruid uitputten

Meerjarige wortelonkruiden die moeilijk met wortel en al te verwijderen zijn, kun je uitputten door steeds blad weg te plukken. Het vereist wel een stevige discipline, want deze klus moet je elke 7-10 dagen herhalen. Begin er  vroeg in het jaar mee, zodra het eerste blad tevoorschijn komt. Geef de vaste planten in je tuin een voorsprong door in ieder geval tot en met mei het blad om de 10 dagen weg te halen. Daarna volstaat 1 keer per maand wegplukken.

Lees meer  Hortensia's afknippen: wacht tot na de winter

Niet wieden

In onze tuinen zijn we continu bezig met planten,  verplanten en bemesten. Dat werkt het ontstaan van onkruid in de hand, omdat veel ‘onkruiden’ juist gedijen op bewerkte bodems. Een goede remedie tegen veel onkruiden is dus eigenlijk de bodem voor lange tijd zoveel mogelijk met rust laten. Om een eerste explosie van onkruiden te voorkomen, is het daarbij wel nodig om de bodem af te dekken met een dikke mulchlaag van bijvoorbeeld houtsnippers. Zo’n mulchlaag voorkomt dat eenjarige onkruiden kunnen kiemen. Meerjarige wortelonkruiden komen er helaas nog wel doorheen.

Karton met compost tegen onkruid

Een laag karton afgedekt met compost werkt ook tegen meerjarige wortelonkruiden. Heb je echt veel wortelonkruiden, dan is het beter om deze eerst zoveel mogelijk te verwijderen. Wacht tot het voorjaar voordat je een mulchlaag aanbrengt, want anders ‘sluit je de kou op’ in de bodem. De ideale dikte van zo’n mulchlaag is afhankelijk van de fijnheid van het materiaal dat je gebruikt. Compost of fijne houtsnippers (geen zaagsel!) breng je aan in een dikte van ca. 3-5 cm. Voor grove houtsnippers geldt een maximum van 10 cm. Vul de mulch jaarlijks aan, dan blijft de bodem in goede conditie.

Onkruidbrander

Heel handig, ecologisch én ergonomisch verantwoord zijn onkruidbranders. Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.

Lees meer  Milieuvriendelijk en veilig bemesten

 

Veel onkruid in het gazon? Bekijk hier handige tips!