De Bomenstichting heeft vorig jaar de ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de ‘Top 10’ van één van onze provincies bekend gemaakt. In februari is het de beurt aan Noord-Holland.
De topbomen worden gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort of een ‘bijzonder verhaal’. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van ‘Bomen van de Ereklasse’ vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.
De Top 10 bomen van Noord-Holland Plantjaar
- De rode beuk van Westerblokker 1810-1820
- De dikke platanen van het Leidsebosje ± 1865
- De Belastingeiken van ’s-Graveland 1700-1750
- De Olifantsiep van Amsterdam 1900-1910
- De Zeven Provinciënlinde van Hilverbeek 1724
- De Libanonceder in Heemstede 1730-1770
- De tulpenboom van Jagtlust 1861
- Hollandse linde op heuvel, Nijenburg, Heiloo 1700-1750
- 9. De dikke knobbelplataan, Heidense Kerkhof, Westwoud 1750-1800
- Knotlinden in Bergen 1860-1870
Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Top 10 van de oudste bomen per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag e.a. in aanmerking. Maar ook Noord-Hollandse grootheden als de Belastingeiken in ‘s-Gravenland en de Olifantsiep in Amsterdam verdienen onze aandacht.
Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. ‘de Apostelenbeuk’ en de oudste peer van Nederland stamt uit 1647 en staat op een hofje in Den Haag.
Binnenkort, zo rond maart, zie je aan de bomen weer knoppen verschijnen. Kun jij de boom aan zijn knop herkennen, test jezelf hier!