Een parasol zorgt tijdens warme dagen voor een heerlijk schaduwrijk plekje. Vind je het moeilijk om een keuze te maken uit de verschillende soorten parasols? Wij helpen je!

Verschillende soorten parasols

Je kunt kiezen uit 4 verschillende parasols:

  1. Opdraaiparasol: parasol die je eenvoudig opendraait, je kunt deze in een tafel plaatsen (met parasolgat in tafel), bij je terras of op een ander plekje in je tuin.
  2. Push-up parasol: in plaats van draaien, duw je hem gemakkelijk open.
  3. Zweefparasol: een zweefparasol is praktisch omdat er geen poot midden in de parasol zit. Je kunt deze parasols ook vaak zwenken en kantelen, waardoor je heel eenvoudig op de juiste plaats schaduw kan creëren. Ook heel gemakkelijk om je planten (hortensia’s bijvoorbeeld) op een warme zomerdag te beschermen tegen al te felle zon.
  4. Rechthoekige parasol: weer eens wat anders dan een ronde parasol! Een rechthoekige parasol staat goed boven een rechthoekige tafel en zorgt vaak voor net iets meer schaduw dan een ronde parasol, door het grotere oppervlak.
  5. Balkonparasol: voor op het balkon zijn speciale balkonparasols verkrijgbaar. Deze zijn wat kleiner van formaat en hebben vaak een rechthoekig parasoldoek. Let op een balkon en dakterras op met de wind, wanneer een parasol wegwaait, kan dit immers heel gevaarlijk zijn voor de (onder)buren.

Kleur, materiaal en grootte

Uiteraard zijn alle bovengenoemde parasols verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en groottes. Bedenk wat goed in jouw tuin past en hoe groot de parasol moet zijn voor het meeste plezier. Je kunt natuurlijk ook parasols online kopen.

Parasolvoet

Bij veel winkels kun je kiezen uit een parasolvoet van beton, graniet, kunststof of ijzer. Van gemiddeld 10 tot 120 kg. Kies voor een zware variant als je een tuin op de wind hebt. De voet zorgt er dan voor dat je parasol op zijn plaats blijft. Of kies een lichtgewicht kunststof parasolvoet die je met water kunt vullen om hem te verzwaren. Liever geen parasolvoet? Ga voor een grondanker in de grond.

Parasol en wind

Wanneer de wind onder het doek slaat, waait hij zo in je tuin, waardoor zowel je planten als je parasol schade kunnen oplopen. Als je een tuin hebt waar het vaak hard waait, kun je daarom het best voor een windscherm met/of luifel/schaduwdoek gaan. Of een sterke parasol die ook op horecaterrassen gebruikt wordt.

Schaduwdoek of boom voor schaduw in de tuin

Liever wat anders? Denk aan een schaduwdoek, partytent, overkapping of een mooie boom om een heerlijk schaduwrijke plek in je tuin te creëren.