Teken komen niet alleen in bossen voor, maar ook gewoon in je tuin! En je hond? Die loopt daar natuurlijk ook regelmatig. Zaak om op te letten. Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudig om honden langdurig te beschermen! 

 Zijn teken het hele jaar actief?

 Teken worden al actief bij een temperatuur boven 7 °C. Dit is dus van het vroege voorjaar tot in de late herfst! En bij een milde winter kunnen teken zelfs het hele jaar actief zijn.

 Teken ook in je tuin aanwezig

Iets wat veel mensen niet weten, is dat ook tuinen een geliefde verblijfplaats voor teken zijn. Het grootste gedeelte van de tekenbeten bij mensen (zo’n 43%) wordt opgelopen in bossen. Maar de tuin staat met 31% op de tweede plaats. 

Schaduwrijke plekken favoriet

Teken vestigen zich graag op de schaduwrijke plekken in je tuin: tussen grassen en heesters, maar ook een opgeveegd hoopje tuinafval is een prima plaats voor deze parasieten. Laat tuinafval daarom niet onnodig liggen.

hond, teek, controleren, teken,

Waarom je hond beschermen?

Teken zijn geen pretje voor je hond. Ze bijten en zuigen bloed. Deze kleine spinachtigen kunnen daarbij bacteriën, virussen en andere parasieten overbrengen. Denk bijvoorbeeld aan een bacterie die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Jaarlijks krijgen zo’n 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. En wist je dat hondeneigenaren maar liefst 1,5 keer meer kans op een tekenbeet hebben?

Denk dus aan het welzijn van je hond én de gezondheidsrisico’s voor jezelf en je gezin.

Controleren na elke wandeling

Vervelend maar waar: je hond kan een levende teek ook mee naar huis nemen. Verwijder je hem niet meteen, dan kan hij er binnenshuis afvallen en vervolgens iemand van je gezin bijten. Controleer dus je hond én jezelf op teken na elke wandeling in het groen.

Lees meer  Is jouw tuin een tuinreservaat?

Wanneer je een teek ontdekt

Ontdek je bij een controle van je hond een teek? Haal deze zo snel mogelijk en op de juiste manier weg.

Bescherm je hond langdurig 

Gelukkig kan je dierenarts je helpen met langwerkende middelen tegen teken. Hiermee bescherm je je hond maandenlang met slechts één behandeling.

Daarom naar de dierenarts! 

Wil je het beste voor je hond? Ga dan voor een tekenmiddel altijd naar je dierenarts. Je dierenarts is de specialist met kennis van de verschillende diergeneesmiddelen en schrijft alleen middelen voor waarvan effectiviteit en veiligheid goed zijn onderzocht. Bovendien kent de dierenarts de gezondheid van jouw huisdier het best en weet welk middel goed bij hem past. 

Twee-in-één: middel tegen teken én vlooien

Vraag bij je dierenarts naar een middel dat ook direct tegen vlooien werkt. De vlo is helaas ook dol op je huisdier. Als je vlooien eenmaal in huis hebt, ben je er niet zomaar weer vanaf. Je moet je hond en z’n omgeving minimaal twee tot drie maanden behandelen voordat je hond en huis weer vlovrij zijn.

kat, teek, teken, huisdier, controleren

Bescherm ook je kat

Misschien denk je bij een kat niet zo snel aan teken, maar jouw huistijger loopt maar wat graag in velden en tuinenwaar hij makkelijk een teek oploopt. Bescherm je kat daarom niet alleen preventief tegen vlooien, maar zeker ook tegen teken.