Pioenrozen planten doe je in oktober of begin november. Pioenrozen behoren tot de meest populaire tuin- en sierplanten en dat vinden wij niet zo gek! Pioenroos is een geslacht uit de familie Paeoniaceae. Waarom je ze het best in oktober-november plant? Wij vertellen het je!

Waarom in oktober pioenrozen planten?

De grond in oktober (en begin november) is nog een beetje warm van de zomer. De pioenrozen maken daar dankbaar gebruik van door nieuwe haarworteltjes te vormen. Deze zorgen ervoor dat de planten stevig in de grond komen te staan en goed voorbereid de winter ingaan. 

pioenrozen planten, tuinseizoen, pioenen, pioenrozen

Waar in de tuin planten?

Pioenrozen hebben genoeg licht en een grond met een goede afwatering nodig. Kies daarom een zonnige plaats in je tuin, plant de pioenrozen in losse, goed afwaterende grond en plant ze op een plek waar voldoende luchtcirculatie is. 

pioenrozen planten, tuinseizoen, pioenen, pioenrozen

Hoe pioenrozen planten?

Maak een plantgat dat circa 10-15 cm diep is en twee maal de omvang van de plant heeft. Maak de grond in het gat goed los en zet de plant er vooral niet te diep in. Op lichte zandgrond kun je beter een 50 cm diep plantgat graven, daar zo’n 25 cm goed verteerde koemest in scheppen en vervolgens een mengsel van klei, zand en tuingrond. Daarin zet je dan je pioen, ook hier weer niet te diep. Een beetje mulch, gehakseld loof bijvoorbeeld, voorkomt dat de jonge planten in de winter kapotvriezen.

pioenrozen planten, tuinseizoen, pioenen, pioenrozen

 

Bloeit je pioenroos niet? Oplossingen vind je hier!

Lees meer  Dahlia: Topper van de zomertuin