Naar schatting 75% van de Nederlandse huishoudens heeft een balkon of terras. Een plek waar het met lente- en zomerzon prima vertoeven is. Mooiwatplantendoen.nl deed een onderzoek onder balkon- en terrasbezitters; uit het onderzoek bleek dat planten sfeerbepalend zijn.

Tevredenheid
De Nederlander geeft het eigen balkon of terras een gemiddeld rapportcijfer van 6,7. De tevredenheid neemt per leeftijdscategorie toe: van een gemiddeld rapportcijfer van 5,9 (18-34 jaar) tot een 7,3 (55 jaar en ouder). Op de vraag of planten voor een positieve, prettige sfeer zorgen op het balkon of terras antwoordt maar liefst 86% met ‘ja’.
kleurrijk balkon
Liever kleur
Op het balkon en terras zijn bloeiende planten verreweg favoriet (61%), gevolgd door groenblijvende planten (25%) en ‘kruiden & fruitboompjes’ (8%). Slechts 6% van de Nederlanders wil geen planten. De vijf populairste bloeiende planten voor balkon en terras (op basis van cijfers van veiling Royal FloraHolland april 2016) zijn: hortensia, geranium, Calla, Spaanse margriet en Mandevilla.

verticaal-tuinieren-WEB
Trend: verticaal tuinieren
Uit het onderzoek blijkt dat ruim 34% van de Nederlanders ook verticaal tuiniert, een ontwikkeling die tevens terugkomt in de groentrends van 2016.

Hibiscus-WEB
Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2016
Op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl heeft een groene vakjury zich gebogen over de vraag welke planten deze zomer niet mogen ontbreken op het balkon en terras. De veelzijdige geranium en de exotische Hibiscus zijn door de deskundigen uitgeroepen tot respectievelijk Balkonplant en Terrasplant van het Jaar 2016.

Marktonderzoek
Het Balkon & Terrasonderzoek 2016 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Mooiwatplantendoen.nl. Van de initiële 1.309 respondenten bleken 925 een balkon en/of terras te bezitten. Het marktonderzoek werd begin april 2016 gedaan.

Lees meer  Naald van Cleopatra planten

Meer informatie over planten en inspiratie voor balkon, terras en tuin vind je hier en op Mooiwatplantendoen.nl.