Planten steunen is het meest effectief als je er tijdig mee begint. Breng dus al begin juni wat steunmateriaal aan bij hoge borderplanten. Zo kunnen de planten er nog doorheen groeien en zie je er later haast niets meer van!

Niet alle planten staan even stevig op eigen benen: soorten als flox, Helenium, Eupatorium (leverkruid) en riddersporen kunnen vaak wel wat steun gebruiken. Ook planten met zware bloemschermen, zoals Sedum, hebben soms wat extra houvast nodig. Datzelfde geldt voor hoge eenjarigen, zoals de mooie cosmea’s in wit en roze.

Planten steunen kan op diverse manieren: met rijshout, gaas, bamboestokken of steunboogjes. Zo pak je het aan:

• Vertakt snoeihout (rijshout) Als je wat oud snoeihout hebt bewaard komt dat nu goed van pas. Steek het rijshout rondom de plant in de grond en knik de toppen van de takken naar binnen om, zodat ze de pol extra houvast geven.

• Wijdmazig gaas of netten Span het net tussen een paar stokken horizontaal over de planten, zodat de stengels er doorheen kunnen groeien (zie foto).

• Bamboestokken Prima voor soorten met zware bloemtrossen, zoals riddersporen. Bind stengels individueel aan met zacht tuintouw en laat de stok net onder de bloemtros eindigen.

• Draadsteunen Boogjes en koppelbare steunstokken zijn snel aan te brengen, ook handig als een plant toch nog dreigt om te vallen.

Lees meer  7 weetjes over de krokus