Er is haast geen tuinplant die zo populair is als de hortensia. Laat je deze zomer eens verrassen door pluimhortensia. Het is het minder bekende broertje van de ‘gewone’ hortensia met de bolvormige bloeiwijze.

Je herkent de plant direct aan de sierlijke, pluimvormige bloemtrossen die wel 30 cm lang kunnen zijn. Geef de pluimhortensia een plekje in de tuin en geniet, samen met vlinders, van deze vrolijke tuinbloeier.

Mooie pluimhortensia’s

De meest voorkomende pluimhortensia’s zijn wit en bloeien van juli tot september. Ze zijn er in struikvorm, maar ook in stamvorm. Pluimhortensia’s luisteren naar mooie namen als Limelight, Prim White, Angels Blush en Little Lime. De bloemkleur ontwikkelt zich tijdens de bloei en dat levert een boeiend schouwspel op. Ook vlinders en honingbijen zijn dol op pluimhortensia’s.

Eenvoudig

Met een paar eenvoudige tips groeit en bloeit pluimhortensia elk jaar. Zet de plant op een plek in de volle zon of half schaduw. Geef hortensia’s wel regelmatig water wanneer het een langere tijd droog is. Zeker wanneer je ze net geplant hebt of als ze in een pot staan. In tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s, gedijt de pluimhortensia ook op wat drogere grond. Gebruik voor een extra lange en rijke bloei speciale hortensiavoeding.

Pluimhortensia snoeien

Pluimhortensia snoei je in het vroege voorjaar (februari/maart). Je knipt dan de oude takken weg. Dat kan gerust tot zo’n 10 tot 20 cm boven de grond. De plant blijft dan compact en in de zomer bloeien de grote zware pluimvormige bloemtrossen. Als je de plant iets hoger snoeit, bijvoorbeeld op 60 cm, krijg je minder grote pluimen.

Lees meer  Cactus verzorgen

 Tuinplant van de Maand

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) staat in juli als Tuinplant van de Maand in de spotlights. De ‘Tuinplant van de Maand’, een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl van Bloemenbureau Holland, wordt maandelijks gekozen door kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector.

Benieuwd hoe je hortensia’s het beste snoeit? Klik hier!

Kijk voor meer inspiratie op Mooiwatplantendoen.nl.