Pompoenen zijn onlosmakelijk met de herfst verbonden. Je oogst de soms reusachtige exemplaren tot ver in oktober. Pompoenen bewaren tot de wintermaanden zorgt voor heerlijke lekkernijen in de winter!

Pompoenen en thanksgiving

In de Verenigde Staten vormen pompoenen een onmisbaar ingrediënt voor de maaltijd op Thanksgiving, de Dankdag voor de Oogst. Dit wordt uitbundig in familiekring gevierd op de vierde donderdag in november, met onder andere pompoentaart en geroosterde pompoen uit de oven. Je moet hiervoor dus pompoenen bewaren tot 4 november.

pompoensoep maken

Pompoenen bewaren, zo doe je dat!

Om pompoenen tot Thanksgiving en de opvolgende wintermaanden te bewaren, moet je ze rijp plukken met de steel eraan en ze goed laten drogen. Snij de pompoen liever niet bij de steel zelf af, maar snij de hoofdstengel links en rechts van de steel door. Laat de pompoenen dan onder een afdakje drogen. Op een koele (10 °C) en droge plek kun je ze tot ver in de winter bewaren, voor een lekkere pompoenensoep bijvoorbeeld.

Pompoenen en halloween

Natuurlijk worden pompoenen ook veel gebruikt tijdens Halloween, een van oorsprong Keltische feest op 31 oktober – de avond vóór Allerheiligen oftewel ‘All Hallows Eve’ – werd er voedsel voor de opgestane doden bij de deur neergelegd. Maskers moesten de boze geesten afschrikken en daaruit ontstond de traditie om in een uitgeholde pompoen een spookachtig gezicht te snijden.

gevulde-pompoen

Leuke DIY: pompoen vullen 

Je kunt een halve pompoen ook gebruiken als een soort ‘vaas’ of ‘pot’ en hem vullen met mooie bloemen! Lees hier hoe je dat stap voor stap doet.

Lees meer  Moestuintje in pot

Pompoenen kweken 

Pompoenen kweek je gemakkelijk op uit zaad. Het zijn echte woekeraars, dus zorg wel dat je genoeg ruimte hebt.

Bekijk ook: Courgettes en pompoenen kweken