Wil je zelf pompoenen kweken? Pompoenen behoren tot de makkelijkste groenten om in je eigen tuin te laten groeien. Pompoenplanten zijn niet alleen productief, maar de vruchten zijn ook nog eens ontzettend lekker, vooral als je de juiste variëteiten kiest. Alles wat een pompoenplant nodig heeft, is veel zonlicht, water, en voldoende ruimte. Lees verder voor alle tips en trucs over het zaaien en kweken van pompoenen!

Waarom pompoenen kweken?

De pompoen is een geweldige groente, niet alleen vanwege zijn formaat maar ook omdat hij veel vitamine A bevat. Pompoenen kunnen worden gebruikt in gerechten zoals taart, cake, soep en koekjes. Door hun lage caloriegehalte passen pompoenen ook goed in een dieet. Heb jij al eens pompoen aan je dieet toegevoegd?

Voedingswaarde van pompoenen

Pompoenen zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vitamine A en C, en bevatten ook vezels, vitamine B en E, en mineralen zoals calcium. Calcium is essentieel voor gezonde botten en tanden, terwijl vezels goed zijn voor de darmflora en spijsvertering. Wist je dat pompoenen zoveel voordelen hebben?

Soorten pompoenen die je kunt kweken

Pompoenen zijn er in vele soorten en maten. Bekende types zijn sierpompoenen, reuzenpompoenen (Cucurbita maxima), en muskuspompoenen met een nootachtige smaak (Cucurbita moschata). Andere soorten zijn Ayote (Cucurbita mixta) en de vijgenbladpompoen (Cucurbita ficifolia). Zelfs de courgette (Cucurbita pepo) behoort tot het geslacht pompoen. Hier zijn enkele smaakvolle rassen ter inspiratie:

Uchiki Kuri: Een mooie, dieporanje pompoen die zeer geschikt is voor in de soep.

Butternut Cobnut: Een langwerpige, gele pompoen met een nootachtige smaak.

Courgette Ambassador: Vormt geen ranken en kan in potten groeien. De bloemen zijn eetbaar!

Patisson: Heeft een grappige vorm die lijkt op een vliegende schotel en een smaak die doet denken aan courgette. Patisson is meestal wit, maar soms ook geel of lichtgroen.

Heb je al een favoriet pompoenras dat je wilt proberen te kweken?

Lees meer  Ook ’s winters verse groente uit de kas

Pompoen kweken

Pompoenen zaaien: een stappenplan

Stap 1: Binnen voorzaaien

Begin met het zaaien van pompoenen vanaf april in aparte potjes of zaaitray. Pompoenen hebben een hekel aan verspenen, dus het is belangrijk ze hun eigen ruimte te geven. Gebruik nieuwe zaaigrond en leg 1 of 2 zaden per potje. Druk ze lichtjes aan en bedek met 2 cm aarde. Maak de grond vochtig met een plantensproeier en zet de potjes onder een kapje op een warme plek (20-25 graden), bijvoorbeeld op de vensterbank. Zodra de zaden gekiemd zijn, zet je de plantjes op een lichte plek, maar uit de felle middagzon. Ze groeien snel, dus misschien moeten ze nog een keer verpot worden.

Stap 2: Zaaien en planten in de tuin

Buiten kun je pompoenen zaaien vanaf half mei, als de kans op nachtvorst is geweken. Plant de pompoenen op een zonnige en beschutte plek in je tuin. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt, want pompoenen nemen ontzettend veel ruimte in beslag. Zaai de pompoenzaden op een diepte van 3 tot 5 cm en op een afstand van 150 tot 200 cm van elkaar. Vul een ruim plantgat met compost, zet het jonge plantje erin, druk de grond goed aan, en geef water. Heb jij al een plek in de tuin gekozen voor je pompoenen?

Stap 3: Verzorgen tijdens het kweken

Pompoenen houden van humusrijke, waterdoorlatende grond. Werk lekker veel compost door de grond, want pompoenen zijn echte veelvraten. Zorg ervoor dat de zaden op een zonnige plek zijn gezaaid. Pompoenen groeien het beste op een warme, zonnige plek waar het af en toe waait (dit voorkomt schimmels). Geef de planten heel veel water, vooral als ze bloeien en de vruchten zwellen. In droge periodes vragen de planten wel 10 liter water per week. Bedek de grond rondom de planten met een mulchlaag of antiworteldoek om de verdamping te beperken. Zodra er pompoenen aan de plant verschijnen, kun je de vruchten op een laagje stro leggen om de kans op rotting te verminderen.

Lees meer  Moestuindag Horta

Bestuiving van pompoenen

Pompoenen produceren mannelijke en vrouwelijke bloemen, net als courgettes. Hommels en bijen zorgen meestal voor de bestuiving, maar bij langdurig slecht weer zijn ze minder actief. In dat geval kun je zelf de bestuiving uitvoeren door met een zacht verfborsteltje stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke te brengen. Mannelijke bloemen staan op lange bloemstelen, terwijl vrouwelijke bloemen een verdikking (vruchtbeginsel) hebben en op kortere bloemstelen staan. Heb je al eens geprobeerd om zelf te bestuiven?

Pompoenen oogsten en bewaren

Oogsten

Afhankelijk van de soort kun je pompoenen van de zomer tot de late herfst oogsten. Het juiste moment om te oogsten is wanneer het vruchtsteeltje bruin wordt door verkurking. Vaak ontstaat er dan ook een barstje rond de vruchtsteel. Oogst de pompoenen met een scherp en schoon mes of snoeischaar. Zorg ervoor dat het vruchtsteeltje zo lang mogelijk is (minimaal 5 cm) om de houdbaarheid te verlengen. Courgettes kunnen worden geoogst als ze ongeveer 25 cm lang zijn, terwijl patissons kunnen worden geoogst bij een diameter van 15 cm. Bewaar ze koel en eet ze binnen twee weken op. Heb jij al pompoenen geoogst?

Pompoen bewaren

De meeste pompoenrassen kunnen lang bewaard worden. Laat de pompoen eerst enkele weken drogen op een luchtige plaats. Daarna kun je de vruchten enkele maanden op een donkere en koele plek, zoals een schuur, bewaren. Controleer regelmatig of ze niet beginnen te rotten.

Extra tips voor het kweken van pompoenen

Wil je volgend seizoen opnieuw pompoenen kweken? Bewaar de zaden van een pompoen, laat ze drogen, en zaai ze een jaar later. Tijdens warm weer, geef voldoende water om ziektes zoals meeldauw te voorkomen. Wist je dat ook de bloemen en zaden van de pompoen eetbaar zijn?

Lees meer  Nieuwe mogelijkheden bij de Historische Groentehof

 

Veelgestelde vragen over pompoenen kweken

Hoeveel ruimte hebben pompoenplanten nodig?

Pompoenen nemen veel ruimte in beslag. Plant ze op een afstand van 1,5 tot 2 meter van elkaar om voldoende groeiruimte te geven.

Hoe kan ik pompoenplanten beschermen tegen vorst?

Wacht met het uitplanten tot na de ijsheiligen in mei. Als er toch vorst wordt voorspeld, bescherm de jonge planten dan met een vliesdoek of emmer.

Wanneer is de beste tijd om pompoenen te oogsten?

Pompoenen zijn klaar om geoogst te worden in het najaar wanneer het vruchtsteeltje bruin wordt door verkurking en er een barstje rond de vruchtsteel ontstaat.

Hoeveel water hebben pompoenplanten nodig?

Tijdens droge periodes hebben pompoenplanten wel 10 liter water per week nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, vooral tijdens de bloei en vruchtzetting.

Kunnen pompoenen op een composthoop worden gekweekt?

Ja, een plek op de composthoop is ideaal voor pompoenen, omdat ze veel voedingsstoffen uit de compost opnemen en de warmte ervan houden.

Tijdlijn pompoenen kweken

  • April – Mei: Zaaien

    Zaai pompoenenzaden binnen in potten of direct buiten na de laatste vorst.

  • Mei – Juni: Uitplanten

    Plant zaailingen buiten in volle zon. Geef 1-1,5 meter ruimte tussen planten.

  • Juni – Augustus: Verzorging

    Water regelmatig, mulch rond planten, verwijder onkruid. Let op tekenen van ziekten.

  • Juli – Augustus: Bloei en bestuiving

    Mannelijke en vrouwelijke bloemen verschijnen. Zorg voor bestuiving door insecten.

  • September – Oktober: Oogsten

    Oogst pompoenen als de schil hard is en de rank begint te verdrogen.

  • Oktober – November: Opruimen en bewaren

    Verwijder plantenresten, bewaar pompoenen op een koele, droge plek.