De laatste jaren is het gebruik van siergrassen steeds populairder geworden. Dit komt mede omdat de meeste siergrassen onderhoudsarm zijn en in de winter ook vaak nog decoratief. Daarbij laten de grassen zich eenvoudig combineren met andere planten. De combinatie van bloeiende planten samen met het veelal decoratieve blad van ’t gras zorgt voor mooie plaatjes in de tuin.
Bladhoudende en niet- bladhoudende siergrassen
De grassen zijn onder te verdelen in grofweg twee verschillende groepen, namelijk de groenblijvende en niet-groenblijvende siergrassen. De meeste groenblijvende siergrassen zijn meestal ook de soorten die wat lager blijven (tot zo’n max. 40-50 cm hoog). De niet-groenblijvende soorten worden wat hoger, variërend van 50 tot zo’n 200 cm hoog. Deze hogere grassen kenmerken zich veelal door hun prachtige en typische pluimen. Deze planten bloeien relatief laat waardoor er zelfs tot ver in de herfst kleur in de tuin is.
Veelgebruikte grassen in de tuin
Heb jij geen groene vingers maar wil jij toch genieten van prachtige siergrassen in jouw tuin? Hieronder vind je enkele veelgebruikte en onderhoudsarme grassen.
1). Japans bloedgras Imperata cylindrica ‘Red Baron’
De Imperata is een bladverliezende siergras met een opgaande groeiwijze die zo’n 50 cm hoog kan worden. Kenmerkend aan dit gras is het prachtige blad wat vanaf de grond groenkleurig is en richting de bladtoppen een steeds fellere, rode bladkleur krijgt. Hoe zonniger de standplaats, hoe mooier rood het blad zal verkleuren. Zet de plant dus op een zonnig plekje in de tuin, zo’n 9 stuks per vierkante meter.
2). Prachtriet Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’
Een andere populaire, bladverliezende siergras is de Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’. De plant heeft even tijd nodig om zich te vestigen, maar eenmaal zijn plekje gevonden groeit de Miscanthus uit tot een uitbundige, pol-vormende siergras van zo’n 150-180 cm hoog. In de nazomer en herfst bloeit het gras met witbruine (brons-kleurige) tot zilvergrijze bloempluimen. Zorg dat de Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ op een zonnige tot half beschaduwde plek in de tuin staat.
3). Blauw schapengras Festuca glauca ‘Elijah Blue’
De bladhoudende Festuca glauca ‘Elijah Blue’, ook wel Blauw schapengras genoemd is het ideale siergras voor op droge, voedsel-arme gronden en dat hier ook het beste tot zijn recht komt. Bemest de plant dus niet te veel. Wanneer het gras op een zonnige plek wordt gezet verkleurt het blad naar een intens blauwe kleur. Ook als potplant of in een plantenbak is de Festuca glauca ‘Elijah Blue’ zeer geschikt. De volwassen hoogte bedraagt zo’n 30 tot 40 cm. In de maanden mei en juni bloeit de plant met geelbruine bloemaren.
4). Leliegras Liriope muscari ‘Moneymaker’
In tegenstelling tot bovengenoemde siergrassen, komt het Leliegras het beste tot zijn recht op een plekje in de tuin met niet al te veel zon. De plant heeft een behoorlijke mestbehoefte, dus 2 tot 3 keer per jaar bemesten (periode maart t/m september) zorgt voor het behoud van een donkergroene bladkleur. In de nazomer bloeit het Leliegras met prachtige paarse bloemaren die sierlijk boven het blad uitsteken en wordt zo’n 40 cm hoog.
Waar siergrassen kopen?
Siergrassen kopen kan in tuincentra, maar tegenwoordig ook gewoon online. Een gespecialiseerde planten webwinkel hierin is Plantengrow.nl. Tevens is op deze website ook uitgebreidere informatie te vinden over bovengenoemde siergrassen. Geen gesjouw met zware planten, want alles wordt binnen 1 tot 4 werkdagen na bestelling bij je thuisbezorgd. Alles rechtstreeks van de kweker!