Naast de felrode bessen die vaak in kerststukjes worden verwerkt, heeft hulst nog meer te bieden! Want er bestaat ook hulst met gele bessen en cultivars met prachtig witbont of goudbont blad, die een opvallende blikvanger in je tuin kunnen zijn!

Hulst heeft meer te bieden dan de bloedrode bessen die vaak in kerststukjes prijken. Zo zijn er ook cultivars met gele bessen! En daarnaast kan het blad bij hulst niet alleen groen zijn, maar ook blauwgroen of bont.

De meeste hulssoorten dragen mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten. Elke soort is meestal in zijn geheel mannelijk of vrouwelijk. Wil je elk jaar bessen, dan heb je in elk geval een vrouwelijk exemplaar nodig. Ga daarbij niet alleen op de naam af, want sommige cultivars hebben een misleidende naam: ’Golden King’ is vrouwelijk en ’Silver Queen’ mannelijk!
Om bessen te krijgen moet er binnen een omtrek van twee- tot driehonderd meter ook een mannelijke plant groeien (in de tuin van de buren bijvoorbeeld). Die plant krijgt zelf geen bessen, maar er zijn cultivars die zulk mooi bont blad hebben dat ze ook zonder bessen prachtig zijn.
Te veel gedoe? Kies dan een tweeslachtige hulstsoort, dat is er eentje die mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant draagt. Twee betrouwbare solitaire besvormers zijn Ilex aquifolium ’Pyramidalis’ en ’J.C. van Tol’.

Lees meer  Green Power Electric Weeder