De magnolia is een prachtige plant, die met recht zeer geliefd is. De cultivar ’Susan’ is met zijn paarsrode bloemen een mooie verschijning, die in april-mei alle aandacht trekt.

 

Compacte boom

Magnolia ’Susan’ is heel geschikt voor een wat kleinere tuin. Hij vormt een grote struik of – afhankelijk van hoe hij is opgekweekt – een kleine meerstammige boom of ‘gewone’ boom van 3-5 m hoog. Door zijn compacte groeiwijze neemt hij minder ruimte in dan de breed uitgroeiende Magnolia soulangeana.

magnolia susan

 

De juiste plek

Behalve van vochthoudende, humeuze grond houden magnolia’s over het algemeen ook van grond die licht zuur, goed doorlatend en luchtig is. Daarnaast verlangen ze een plek in de zon – dan geven ze de meeste bloemen – of eventueel in de halfschaduw. Ze hebben dus wel wat noten op hun zang! Maar eenmaal geplant, vragen ze weinig onderhoud. Snoeien is bijvoorbeeld niet nodig; voorkom alleen dat er kruisende takken ontstaan door tijdig de zwakste van de twee weg te halen óf de tak die het minst mooi is geplaatst, zoals een naar binnen groeiende tak.

Verwen je magnolia in de winter of het vroege voorjaar eventueel met wat compost die je rond de voet aanbrengt en uiteraard geef je aan het begin van het groeiseizoen ook wat (organische) mest, maar dat spreekt voor zich.

 

Verwaaid

Houd je van ‘nette’ bloemen dan is Magnolia ’Susan’ overigens geen goede keuze. Zijn de bloemen nog niet helemaal open, dan staan de smalle bloembladen nog keurig in het gelid. In volle bloei geven de bloemen echter een enigszins verwaaide indruk; de bloembladen wijzen dan alle kanten op. Met wind heeft dit niks te maken, ook op een beschutte plek zien de bloemen er zo uit.

Lees meer  Akeleien, altijd verrassend

 

Groenredacteur Annemarie Görts deelt in Tuinseizoen iedere maand haar kennis van een van haar favoriete planten met de lezers. Meer over deze favoriet lees je in Tuinseizoen mei, nu in de winkel of te koop via de vipwinkel.