Een klassieke, enigszins truttige voortuin met veel groenblijvers veranderde in een eigentijds plekje met kleurige bloemen. Een aanwinst voor de eigenaren én de straat! En dankzij het zonnige terrasje wordt deze kleine voortuin optimaal benut.

Foto’s: Antoon Gouw, Shutterstock Tekening: Antoon Gouw

Deze tuin, ontworpen en aangelegd door Antoon Gouw Tuinen, laat zien dat je door multifunctioneel gebruik ook met een beperkte oppervlakte veel kunt doen. Want deze voortuin van 6 x 4 m biedt plaats aan fietsen van bezoek; zónder fietsen vormt de speels gelegde verharding een gezellig terrasje.

Praktische voortuin
De voortuin is heel ruimtelijk ingedeeld; de looproute naar de voordeur vormt één geheel met het terras van Schellevis betontegels. Twee staptegels leiden vanaf het terras naar een strook verharding langs het raam.

tuinontwerpvoortuin

De palen van onbehandeld douglashout omkaderen de tuin zonder deze helemaal af te sluiten. Dit laat de tuin groter lijken. Ook ’s avonds is de tuin sfeervol; grondspots lichten dan de meerstammige amberboom en de twee potten mooi aan.

praktische voortuin

Beplanting in voortuin
De beplanting oogt kleurrijk en heerlijk nonchalant. Achter grote bossen uitbundig bloeiende dropplanten staat het struisriet Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’, waarvan de smalle aren bewegen bij elk zuchtje wind. Net zoals de hoge Verbena bonariensis met zijn paarse bloemhoofdjes op lange, ijle stelen. Antoon: ,,Zelf vind ik het mooi als de harde lijnen worden verzacht met weelderige beplanting. Daarom werk ik graag met vaste planten en grassen.”

betontegels voortuin
De betontegels (40 x 80 cm) zijn gevoegd met een voegmiddel op basis van epoxy (Topvoeg van Toppro) waardoor onkruid geen kans krijgt. Hiervoor zijn de tegels iets verder uit elkaar gelegd, waardoor ze nog mooier uit komen.

Lees meer  Trendtuinen 2016: De cirkeltuin

agastache voortuin

Agastache ‘Blue Fortune’ (dropplant) is een dankbare zomerbloeier die bovendien veel bijen en vlinders aantrekt. In de potten staat Agapanthus (Afrikaanse lelie).

Tuin
Zonnige voortuin, 6 x 4 m

Woning
Rijtjeshuis uit de jaren ’70.

Bewoners
Een jong stel.

Wensen
1 kleurige bloemen
2 ruimte voor fietsen van bezoek
3 terrasje
4 lichtgrijze betontegels

voortuin tekening

Tuinontwerp & aanleg
Antoon Gouw Tuinen
Katwijk
www.antoongouwtuinen.nl

Details

Soort: Voortuin
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: West|Zuid

Gegevens ontwerper

Antoon Gouw
Zonnebloemstraat 96
2223 VD Katwijk
www.antoongouwtuinen.nl
info@antoongouwtuinen.nl