Heb je waterplanten gekocht bij het tuincentrum voor in je vijver en zitten er poelslakjes in? Denk dan niet dat je ongedierte in huis hebt gehaald. Ze eten je waterplanten niet op! Sterker nog, ze zijn heel nuttig voor je vijver. Hun lievelingskostje is namelijk de draadalg.

Vijver in je tuin voor nog geen honderd euro

Het aanleggen van een vijver kan best wat kosten, al is geld lenen ook weer niet nodig. Voor minder dan honderd euro kun je al klaar zijn, als je een (oude) cementbak op de kop weet te tikken. Iets duurder zijn de op een natuurlijke wijze voorgevormde vijverbakken. Je kunt ook te werk gaan met een zeil en stenen op de rand. Dat vergt wat meer werk en geduld. Het ligt maar aan je voorkeuren, je budget en de grootte van je tuin. Waterplanten zijn er al voor enkele euro’s. En het leven erin: dat ontstaat vanzelf.

Poelslakjes in vijver

Maar één ding geldt voor alle soorten vijvers: de draadalg, die wil je er niet in hebben. Het water moet helder zijn, want het is heerlijk af en toe even neer te knielen om een tijdje te kijken naar wat er allemaal onder water gebeurt. Daar ontstaat allemaal leven zonder dat je naar de dierenwinkel hoeft. Kikkers, libellen of wie weet zelfs een salamander weten de weg naar jouw watertje wel te vinden. Je kunt daar uren naar kijken! Maar dat gaat dus niet als het water vertroebeld wordt door die vieze draadalg.

Poelslakken: de schoonmaakploeg van je vijver

Mochten ze niet toevallig als verstekelingen van je zojuist aangeschafte waterplanten meekomen, dan is het een goede tip om even te kijken waar je poelslakken kunt krijgen. Zie er wel op toe dat als je ze bestelt, ze diervriendelijk vervoerd worden – een beetje respect mag wel voor de kleine superhelden die gratis het hele jaar door je vijverwater helder houden door zich te goed te doen aan de draadalg. Je planten laten ze met rust. Misschien vinden poelslakken ze zelf ook wel te mooi. Lelies vormen ook mooie schuilplaatsen voor ze.

Lees meer  Zwembad in de tuin: een goede verzekering is onmisbaar

Geinige beestjes

Je herkent de poelslak aan zijn taps toelopende, spiraalvormige schelp, donkergrijs of bruin van kleur. En aan hun ‘oortjes’, twee puntjes op het hoofd die op kattenoren lijken. Het zijn geinige beestjes om te zien. Ze scharrelen rond op de bodem, zwemmen een eindje in het rond of liggen aan de oppervlakte op hun rug in het zonnetje. Het zijn soms net mensen. Denk dus niet dat het ongedierte is. Prijs je gelukkig met je een legertje poelslakken, voor een kraakheldere, brandschone vijver!