Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net je eerste tuin hebt, tuinieren roept altijd wel vragen op. Daarom beantwoorden Albert Jan en Linda Passies in iedere editie van Tuinseizoen prangende tuinvragen. Vader en dochter zijn bevlogen tuiniers en runnen samen het blog Groenepassies.nl. Deze keer geven zij antwoord op vragen over de klimop, vijgen en tripsen.
Vorig jaar werd op sommige plekken onze klimop dunner en ontstonden er gaten. Dit jaar zien we dit fenomeen overal in onze omheining. Aan de voet van de klimop heb ik organische mest gestrooid. Is dit afdoende of zou het om een schimmel gaan?
Heel begrijpelijk dat jullie je zorgen maken; het is natuurlijk schrikken als er gaten ontstaan in een mooie klimop-omheining. Normaal gesproken is klimop reuzesterk. Daarom denken we niet dat het om een schimmel gaat. Gebruik dus zeker geen chemische bestrijdingsmiddelen. Wij denken eerder dat het komt door de droogte van de afgelopen jaren. Daardoor kan de klimop erg uitgeput zijn. Jullie hebben het prima gedaan door organische mest te strooien. Vergeet echter niet de planten ook flink veel water te geven. Houd dit de komende tijd zeker vol, anders kan de klimop de mest niet opnemen. Het gele blad zal de komende tijd eerst nog afvallen. Dat hoort erbij. Daarna mag je verwachten dat de klimop snel weer nieuw blad vormt.
Op de onderzijde van de bladeren van ezelsoor en Phlomis kwam ik witte, pluizige dingetjes tegen. Ze kruipen vrij snel verder als je de bladeren afknipt om weg te gooien. Wat zijn dit? En als het schadelijk is, hoe bestrijden we ze het beste?
Het lijkt erop dat je planten last hebben van tripsen. Vooral in kassen kunnen ze een echte plaag vormen. In de tuin zal dat niet met zo’n vaart lopen. Over het algemeen groeien planten er wel doorheen als ze in goede conditie zijn. Ook kan de natuur dit probleem zelf oplossen (door andere insecten). Je kunt roofmijten gebruiken om ze te bestrijden. Wat wij zelf zouden proberen, is de planten met een krachtige waterstraal afspuiten.
Mijn vijg wordt erg groot, kan ik hem nu snoeien?
Een vijg snoei je in de winter, tot februari. Snoei je later, dan kan de vijg gaan bloeden. Je moet dus nog even geduld hebben.
Welke klimmers doen het goed tegen een noordmuur?
Een klimhortensia doet het prima tegen een noordmuur. Wel goed om te weten: het is een sterke klimmer die zich met hechtwortels vastzet aan muren. In de zomer bloeit de klimhortensia met mooie, witte bloemschermen. Winterjasmijn is ook een aanrader, deze bloeit in de winter met gele bloemetjes. En vanzelfsprekend kan een klimop je noordmuur snel bedekken.
Hoe komt het dat mijn lavendel lelijk wordt? Onderin is hij nu erg kaal.
Als je lavendel van onderaf kaal wordt, dan is de struik verhout. Waarschijnlijk heb je de struik dan niet of niet voldoende gesnoeid. Lavendel kun je het beste na de bloei met een derde deel terugsnoeien. In het voorjaar (half tot eind maart) snoei je de plant dieper, maar altijd net boven het kale hout. Je snoeit dan dus waar het nog groen is. De struik zal dan weer uitlopen (al is hij een stuk kleiner).
Hoe en wanneer kan ik het beste Pelargoniums stekken?
Een goede tijd om Pelargoniums te stekken is augustus. De scheuten zijn dan afgerijpt, waardoor de stek niet zo vatbaar is voor schimmels en rotting.
Dit is ons stappenplan:
- Vul een potje met zaai- of stekgrond.
- Snijd met een scherp mes een mooie scheut van ongeveer 6 cm af (het liefst zonder bloemknop of bloemen) en druk de stek in het potje.
- Dek de grond daarna eventueel af met een dun laagje scherpzand; dat voorkomt mos- of algvorming.
- De eerste dagen moeten de stekken in de schaduw staan, op een warme plek. De stekken hebben regelmatig water nodig.
- Twee of drie weken later zijn ze geworteld en kun je de stek overplanten in een grotere pot.
Dit artikel is verschenen in Tuinseizoen augustusnummer 2020, te bestellen via Vipwinkel.nl.