Rabarber is een geweldige plant die eigenlijk niet kan ontbreken in de moestuin. Hij is veelzijdig en de zoetzure smaak van de stelen geeft ontzettend veel diepte en smaak aan een gerecht. Heb jij al rabarber in de (moes)tuin staan of wil je nog rabarber planten? In dit artikel vertellen we je alles over rabarber, zodat jij een rijke oogst hebt!
Ik moet eerlijk bekennen dat ik jarenlang pech heb gehad met mijn rabarber. Ieder jaar plantte ik een nieuwe en ieder jaar ging hij dood. Ik had geen idee waardoor het kwam, tot ik eens naar de standplaats en grond ging kijken. Toen viel het kwartje! Nu heb ik een paar prachtige rabarberplanten en geniet ik van zelfgemaakte rabarberchutney. Binnenkort probeer ik ook dit recept voor vlierbloesemsiroop met rabarber uit! Wat ik nou precies gedaan heb om mijn rabarber gezond en gelukkig te houden? Ik vertel je er alles over in dit artikel.
Hier ging het bij mij al fout de eerste jaren, ik plantte de rabarber eind mei/begin juni. Het liefst plant je rabarber in de herfst (eind september tot november), of anders in het vroege voorjaar (maart tot april). Plant je in het vroege voorjaar, dan kun je het eerste jaar nog niet oogsten, de plant heeft dan eerst tijd nodig om goed aan te slaan.
Ook bij het kiezen van de standplaats maakte ik een grote fout. Rabarber houd namelijk van een erg voedzame, goed doorlatende grond en ik plantte mijn rabarber op een erg arm stuk grond. Ga je rabarber planten, kies dan een humusrijk stukje grond uit en geef eventueel een flinke portie compost bij. Mulch goed rondom de plant en geef twee keer per jaar nog een paar handjes compost extra. Kies een plekje in de zon of halfzon voor je rabarber.
Verder is rabarber eigenlijk een hele makkelijke plant, alleen het eerste jaar, wanneer de plant nog aan moet slaan, komt de verzorging even wat nauwer kijken. Kies wel een stukje tuin waar je veel plek hebt, want rabarber kan ontzettend groot worden.
De meeste mensen kopen jonge rabarber planten en zetten deze zo in de tuin, maar ja, je kunt ook prima rabarber zaaien! Rabarber zaaien doe je net als heel veel gewassen. Je begint in maart of april binnenshuis of in een koude bak. Gebruik een bakje met luchtige zaaigrond en zaai de zaden 1 cm diep. Houd de grond vochtig en na ongeveer twee weken kiemen de zaadjes. Als de jonge rabarberplantjes minimaal 4 blaadjes hebben, kun je de rabarber planten.
Let wel op: wanneer je besluit rabarber te zaaien, duurt het zeker twee jaar voordat je kunt oogsten. Hiervoor heb je dus wat meer geduld nodig.
Heb je een grote, oude rabarberplant die al jaren in je tuin staat? Dan kun je die prima delen, waardoor je niet één, maar twee of meerdere rabarberplanten krijgt. Door je rabarber te delen, kun je ook de levensduur van je plant verlengen. Na 5 tot 6 jaar wordt de plant namelijk wat minder krachtig. Door hem te delen, blaas je hem weer nieuw leven in. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dat doet:
Als de rabarber eenmaal geplant is, heeft deze in principe weinig verzorging meer nodig. Belangrijk is wel dat je de plant voldoende water geeft als het droog is, zeker in het eerste jaar, als de wortels nog niet zo diep komen. Ieder voor- en najaar kun je bemesten met compost of oude stalmest.
Rabarber oogsten doe je vanaf het tweede groeijaar, meestal tussen april en eind juni. De eerste stelen verschijnen vaak al vroeg in het voorjaar. Trek de stelen voorzichtig los bij de basis; zo voorkom je beschadiging van de plant. Oogst alleen de dikste stelen en laat altijd een paar bladeren staan, zodat de plant sterk blijft. Na eind juni is het tijd om de rabarber met rust te laten, zodat hij zich kan voorbereiden op het volgende seizoen.
Veelgestelde vragen
Snijd de bloemstengel zo snel mogelijk weg. Anders stopt de plant met het aanmaken van eetbare stelen en gaat alle energie naar de bloemen.
Tussen april en eind juni kun je rabarber oogsten, dat kan vanaf het tweede groeijaar. Na zo’n 5 tot 6 jaar verliest de plant een groot deel van zijn kracht en wordt de oogst een stuk minder. Je kunt de plant dan beter delen.
Ga je rabarber planten, plant de wortel dan zo’n 5 centimeter diep met de knoppen net onder de grond. Houd minstens 75 centimeter afstand tussen de planten.
Wil je extra vroeg genieten van malse rabarber? Dan kun je de rabarber forceren. Dit doe je door in de winter of vroege lente een omgekeerde emmer, pot of speciale rabarberklok over de plant te zetten. Het gebrek aan licht stimuleert de plant om snel bleke en extra zachte stelen te produceren. Binnen zo’n 4 tot 6 weken kun je de eerste geforceerde stelen oogsten. Let op: forceren kost de plant veel energie, dus doe dit niet elk jaar met dezelfde plant. Afwisselen is het beste voor een gezonde rabarberoogst op de lange termijn.
Je kunt rabarber ook in pot kweken, maar de plant blijft dan wel een stuk kleiner. Zorg voor een grote pot of kuip en vul de pot met voedzame grond. Geef regelmatig water, omdat de plant zo groot kan worden, heeft hij ook veel water nodig en uitdroging is funest!
Zwarte randjes onder de nagels zijn normaal voor Tess Mutsters. Als journalist en enthousiast tuinier schrijft ze over alles wat groeit en bloeit. Tess is de bruisbal van ons team en houdt zelf ook van een tuin die bruist van het leven; waar vogels, bijen, vlinders en andere insecten hun plek vinden. Ook in haar moestuin voelt ze zich thuis en experimenteert ze graag met verschillende gewassen. Kattenstaart is haar favoriete plant, aardappelen haar favoriete gewas.
Goede web-site