De rhododendron is een prachtige groenblijvende heester die je tuin kleur geeft met zijn indrukwekkende, kleurrijke bloemen. Hoewel deze plant bekend staat om zijn onderhoudsvriendelijke karakter, kan rhododendron snoeien soms nodig zijn om hem in vorm te houden of te verjongen. Heb jij zo’n sierlijke struik in je tuin staan, en kan hij wel een opfrisbeurt gebruiken? Lees dan snel verder en kom erachter wanneer je de snoeischaar erbij mag pakken en hoe je stap voor stap te werk moet gaan. En natuurlijk heb ik ook wat tips voor je op een rijtje gezet!

Wanneer rhododendron snoeien?

De beste tijd om een rhododendron te snoeien hangt af van het doel van de snoei. Als je graag wil dat de struik in een strakke vorm blijft, kun je snoeien direct na de bloei, meestal in mei. Wil je een te groot gegroeide of oude rhododendron terugsnoeien? Dan kan je ook in het voorjaar al gaan snoeien, maar houdt er dan wel rekening mee dat je juist alle mooie bloemen eruit knipt.

Hoe rhododendron snoeien?

Het snoeien van een rhododendron net na de bloei is belangrijk om de struik in vorm te houden en om ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer kan genieten van een struik in volle bloei. Ik raad je aan de volgende stappen te volgen wanneer je aan de slag wil gaan met snoeien:

Stap 1: Kies het juiste moment

Wacht tot de bloemen volledig zijn uitgebloeid, meestal in mei of juni. Snoeien net na de bloei zorgt ervoor dat je de nieuwe bloemknoppen voor het volgende seizoen niet beschadigt.

Stap 2: Verwijder uitgebloeide bloemen

  • Gebruik je handen of een scherpe snoeischaar om de uitgebloeide bloemen voorzichtig af te knippen of af te breken.
  • Let op dat je alleen de bloemen weghaalt en de nieuwe knoppen (die net onder de oude bloemen zitten) niet beschadigt.

Verwijder uitgebloeide bloemen

Stap 3: Verwijder zwakke en dode takken

  • Inspecteer de struik en knip dode, zieke of zwakke takken volledig weg. Dit bevordert de gezondheid van de plant.
  • Gebruik een scherpe snoeischaar en maak gladde sneden vlak boven een bladknop of een gezonde zijtak. Het is goed om hierbij op te letten naar welke kant de bladknop wijst. Dit geeft namelijk al aan welke kant de nieuwe scheuten op zullen groeien.

Stap 4: Vorm de struik

  • Knip uitstekende of ongelijke takken licht terug om de rhododendron een nette en symmetrische vorm te geven.
  • Ook als de struik erg dicht is gegroeid, is het goed om wat takken bij de basis te verwijderen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie in de plant. Zaag hiervoor de tak af boven een naar buiten wijzende scheut.
  • Vermijd te drastische snoei, tenzij het nodig is, omdat dit de bloei van het volgende jaar kan verminderen.

Stap 5: Verzorg de struik na de snoei

  • Geef de struik na de snoei extra water, vooral als het warm en droog weer is.
  • Verspreid een laagje organische mulch rond de basis van de struik om vocht vast te houden en de bodem te voeden.

Grote oude rhododendron snoeien

Een oude rhododendron die te groot is geworden, kan drastisch worden teruggesnoeid. Dit doe je, net als de gewone snoei, het beste kort na de bloei.

Stap 1: Het is aan te raden om niet in één keer de hele struik drastisch te snoeien. Je kan ook het ene jaar de ene kant, en het volgende jaar de andere kant snoeien. Dit is minder zwaar voor de plant, en zo heb je toch nog een halve groene plant in de tuin.
Stap 2: Snijd oudere takken terug tot op 30-50 cm boven de grond. Zorg ervoor dat je knipt net boven een groeiknop.
Stap 3: Geef de struik na een zware snoei voldoende water en meststoffen om de hergroei te ondersteunen.

Let op: bloeien kan het jaar na een grote snoeibeurt uitblijven, omdat bloemen op oud hout ontstaan.

Rhododendron in pot snoeien

Een rhododendron in pot heeft wat extra aandacht nodig:

1. Snoei jaarlijks licht om de struik klein en gezond te houden.
2. Verwijder uitgebloeide bloemen om energie naar nieuwe groei te sturen.
3. Combineer snoeien met het verpotten van de plant als de wortels te groot worden voor de pot.Zorg ervoor dat je takken afknipt net boven een gezonde groeiknop of zijtak

Tips van Sabien:

1. Gebruik scherp gereedschap
Gebruik een scherpe en schone snoeischaar of takkenschaar om gladde sneden te maken. Dit voorkomt schade aan de takken en verkleint de kans op infecties.

2. Geef voeding na het snoeien
Na het snoeien kan de plant wat extra energie gebruiken. Geef hem daarom eventueel wat voeding die speciaal geschikt is voor zuurminnende planten zoals de rhododendron.

3. Knip boven een groeiknop
Zorg ervoor dat je takken afknipt net boven een gezonde groeiknop of zijtak. Dit stimuleert de plant om nieuwe scheuten te maken.

4. Snoei niet te diep
Rhododendrons bloeien op oud hout. Als je te diep snoeit, verwijder je de bloemknoppen voor het volgende seizoen. Beperk daarom het snoeien tot het noodzakelijke.

5. Mulch voor een gezonde bodem
Breng een laagje mulch aan rond de voet van de plant na het snoeien. Dit houdt de grond vochtig, verbetert de bodemstructuur en beschermt de wortels.

6. Knip ook tussendoor uitgebloeide bloemen af
Zitten er wat uitgebloeide bloemen aan je rhododendron, maar is de plant nog wel in de bloeifase? Dan kan je deze bloemen ook gewoon uit je struik plukken. Is de bloei voorbij, en is je plant verder gezond en in goede vorm? Ook dan kan het lonen om wat uitgebloeide bloemen weg te knippen. Zo besteed hij niet onnodig energie aan het ontwikkelen van zaden, maar kan hij al zijn energie geven aan de groei.

7. Draag handschoenen:
Deze plant is giftig, dus het is verstandig om handschoenen te dragen.

Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten rhododendron? Neem dan een kijkje in onze plantengids, waar je onder andere leest over de populairst soort: de Rhododendron Roseum Elegans.