Het hoogtepunt van de tuinvogeltelling 2016 was wel de roodkeelnachtegaal, deze werd voor het eerst gespot in Nederland. De huismus is weer het meest geziene vogeltje, de koolmees en de merel maken de top 3 compleet. In België stond de vink op nummer 3.

De roodkeelnachtegaal is gespot in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Vogelliefhebbers spoedden zich overal vandaan om een glimp van het vogeltje op te vangen.
roodkeelnachtegaal
Spreeuw buiten de top 10 
Ook opvallend is dat de spreeuw buiten de top 10 valt dit jaar en dat de kepen in ons land overwinteren. Kepen verblijven in landen waar veel beukennootjes te vinden zijn. In Nederland zou nu sprake zijn van een zogenaamd goed mastjaar, een jaar waarin bomen veel vrucht dragen.
huismus
Huismus: het meest getelde vogeltje
De huismus is opnieuw de meest getelde vogel in de Belgische en Nederlandse tuinen, je ziet vaak meerdere huismusjes tegelijk, omdat zij in groepen leven. De koolmees staat in beide landen op de tweede plaats. In Nederland is de derde plaats voor de merel en in België mag de vink op het podium staan. 
tuinvogeltelling
En verder…
De pimpelmees, vink en kauw werden ook veel gezien, zij eindigen op nummer 4, 5 en 6. Het roodborstje staat op nummer 9.
roodborstje in de wintertuin
Tuinvogeltelling 2016
In het weekend van 16 en 17 januari hebben ruim 50.000 mensen de vogels in hun tuin geteld. Het was de 13e Nationale Tuinvogeltelling. In totaal waren er zondagmiddag 751.503 vogels geteld tijdens de tuinvogeltelling 2016. Benieuwd naar de hele top 10? Kijk op de site van De Nationale Tuinvogeltelling.

Lees meer  Voorzaaien eenjarigen

Heb jij maar weinig vogels in je tuin? Kijk hier voor tips!