Rozemarijn is verrassend eenvoudig te kweken en wintergroen. Bovendien is het mooi én lekker! Wij geven je tips hoe je rozemarijn het beste kunt verzorgen en noemen enkele goede cultivars.

Wat rozemarijn nodig heeft
Rozemarijn is inheems in mediterrane gebieden. Daar groeien ze op rotsachtige grond, tussen struikgewassen en aan de kust. Ze hebben goed doorlatende grond nodig en, in de koudere streken meer landinwaarts, ook een beschutte plek waar de koude winter minder vat op ze heeft. Hoewel rozemarijn winterhard is, is hij wel vorstgevoelig, waardoor de combinatie van kou en overmatige regenval funest kan zijn voor jonge planten. Als je kleigrond in de tuin hebt, moet je voor het planten de drainage verbeteren door bijvoorbeeld grind, schors en bladaarde door de grond te mengen. Overigens is het verstandig om ook door de potgrond wat grind te mengen voor een betere drainage. In de winter kun  je je rozemarijn in pot het beste binnen zetten.

Aanraders
Er zijn erg veel cultivars verkrijgbaar, en elk met zijn eigen kwaliteiten. Dit zijn echte aanraders:
’Rampant Boule’: door de overhangende groeiwijze doet deze cultivar het bijzonder goed in potten of langs de rand van een border. ’Rampant Boule’ wordt ongeveer 30 centimeter hoog, heeft paarsblauwe bloemen en is redelijk winterhard. Het blad is donkergroen met een zilvergrijze onderkant en heeft een heerlijke smaak.
Benenden Blue: wordt ongeveer 75 centimeter hoog, heeft donkerblauwe bloemen en fijne, donkergroene blaadjes die een dennengeur hebben.
Sudbury Blue: is erg geschikt als haag, omdat deze een opgaande groeiwijze heeft en ongeveer 1 meter hoog kan worden. Deze cultivar is bovendien goed winterhard. Hij draagt lichtblauwe bloemen en heeft korte, donkergroene blaadjes.
Tuscan Blue: bereikt een hoogte van circa 1 meter, maar is een stuk vorstgevoeliger, en daardoor beter geschikt voor een kuip dan een haag. De bloemen zijn paarsblauw en het loof is donkergroen.
Majorca Pink: heeft zachtroze bloemen en korte groene blaadjes. De takken, die circa 1 meter lang worden, groeien eerst omhoog en buigen daarna terug onder hun eigen gewicht.
Lady in White: wordt ongeveer 60 centimeter hoog en heeft aantrekkelijke witte bloemen die mooi afsteken tegen het donkere blad.

Rozemarijn 2 shutterstock_262235729
Stap voor stap rozemarijn stekken
1
Vul bakjes met speciale stekgrond. Je kunt ook zelf een mengsel van gelijke delen zaaigrond en perliet maken. Druk dit aan.
2 Verwijder de onderste blaadjes en de top. Prik een gat met een pootstokje en steek de stek erin. Druk de aarde stevig aan.
3 Vergeet niet om de stekken van etiketten te voorzien zodra ze geplant zijn. Geef ze vervolgens ruim water.
4 Dek ze af met plastic en plaats ze op een warme plek (geen directe zon). Zodra de stekken wortelen, kan het plastic eraf.

Gezonde planten
Rozemarijn heeft weinig verzorging nodig, wel is het aan te raden om de plant na de bloei een opknapbeurt te geven door hem terug te snoeien. Geef kuipplanten alleen van maart tot september wat extra mest. Let wel op insecten, bijvoorbeeld de bladsprinkhaan. Deze insecten laten witte vlekjes achter op het blad. Je kunt ze bestrijden door kleefstrips aan de plant te hangen. Een insect dat steeds meer last veroorzaakt is het rozemarijngoudhaantje. Zowel de paarsgestreepte volwassen kever als de larven zijn gek op het jonge loof en de bloemen. Controleer je planten daarom regelmatig.

Kalender
Voorjaar
Verwijder dode takken.
Zomer Neem stek na de bloei. Snoei terug en geef verwilderde planten een opknapbeurt.
Herfst Tijdens een warme herfst vindt er vaak een herbloei plaats. Snoei hierna licht terug.
Winter Gebruik verse twijgjes in soepen, stoofschotels en bij gegrilde groenten.