Maart is dé maand om je rozen onder handen te nemen. Redacteur Shera van den Wittenboer geeft in Tuinseizoen maart daarom handige tips. Hier alvast een voorproefje.

Sommige mensen zijn bang dat ze door het snoeien van rozen de struik verpesten. Toch is dat volgens Shera van den Wittenboer niet nodig. ,,De roos zal zich snel herstellen en nieuwe krachtige scheuten produceren”, schrijft ze.

Rozen snoeien is niet per se nodig

Een roos snoeien is niet noodzakelijk, maar de struik wordt er wel mooier van. Laat je het snoeien achterwege, dan wordt de struik steeds groter, terwijl de bloemen  juist kleiner worden en dat willen we meestal niet. Daarom halen we elk jaar de kleine, iele takjes weg en dunnen we de struik uit. De roos stopt vervolgens alle energie in de overblijvende takken die flink zullen groeien en mooie, grote bloemen gaan vormen.

Jonge rozen snoeien

Jonge struiken snoei je altijd sterk voor een krachtige groei. Het is voldoende om drie takken over te houden. Oudere struiken hebben een groter en sterker wortelgestel en daarom mag je vijf takken laten staan, die ook wat langer mogen zijn.
In het algemeen geldt: hoe dieper je snoeit, hoe groter de bloemen worden. Snoei je wat minder diep, dan krijg je meer, maar kleinere bloemen.
Verder knip je alleen in het groene hout, de bruine takken lopen niet meer uit. Haal ook altijd alle zieke, zwakke, beschadigde en kruisende takken weg zodat de struik gezond blijft.

Waarom rozen snoeien in maart?

De meeste rozen snoei je tussen begin en eind maart – wat vroeger na een zachte winter, wat later als het lang koud blijft. Het beste snoeimoment is vlak voordat de roos gaat uitlopen. Je kunt dit zien aan de ogen die al wat opzwellen. Eerder snoeien is niet aan te raden, want de roos is dan nog in rust. De sapstroom is nog niet op gang gekomen, waardoor het voor de roos lastiger is om de snoeiwond te sluiten. Vocht kan in de wond dringen en als dit vocht tijdens vorst bevriest, sterft een deel van de plant af.

Lees meer  Rozen snoeien - zo doe je dat!

Tot wanneer kun je een roos snoeien?

Later snoeien, als de struik al wat uitloopt, kan wel maar is eigenlijk zonde. De roos steekt energie in het vormen van twijgen die je vervolgens weer weghaalt. Bovendien zal de roos dan later gaan bloeien. In principe mag je zo’n 6 tot 8 weken na de snoei de eerste bloemen verwachten.

 Welke rozen snoei je in maart?

Voor sommige rozen is maart niet de beste snoeitijd, bijvoorbeeld oude heesterrozen die eenmalig bloeien op het oude hout (Alba-, Gallica-, Damascener-, Centifolia- en mosrozen) en de rambler- of liaanrozen; deze groepen snoei je in de zomer, direct na de bloei. Maar voor de andere rozen is maart de beste tijd.

Let op het oog

Knip een rozentak altijd af nét boven een naar buiten wijzend ‘oog’. Lees in Tuinseizoen maart wat nu precies zo’n oog is.

Meer tips bij rozen snoeien vind je hier.