Maart is dé maand om je rozen onder handen te nemen. Sommige mensen zijn bang dat ze door het snoeien van rozen de struik verpesten. Toch is dat volgens redacteur Shera van den Wittenboer niet nodig. “De roos zal zich snel herstellen en nieuwe krachtige scheuten produceren”, schrijft ze. Als je eenmaal weet waarop je moet letten, blijkt het rozen snoeien best mee te vallen.

Rozen snoeien is niet per se nodig

Een roos snoeien is niet noodzakelijk, maar de struik wordt er wel mooier van. Laat je het snoeien achterwege, dan wordt de struik steeds groter, terwijl de bloemen  juist kleiner worden en dat willen we meestal niet. Daarom halen we elk jaar de kleine, iele takjes weg en dunnen we de struik uit. De roos stopt vervolgens alle energie in de overblijvende takken die flink zullen groeien en mooie, grote bloemen gaan vormen.

Jonge rozen snoeien

Jonge struiken snoei je altijd sterk voor een krachtige groei. Het is voldoende om drie takken over te houden. Oudere struiken hebben een groter en sterker wortelgestel en daarom mag je vijf takken laten staan, die ook wat langer mogen zijn. In het algemeen geldt: hoe dieper je snoeit, hoe groter de bloemen worden. Snoei je wat minder diep, dan krijg je meer, maar kleinere bloemen.
Verder knip je alleen in het groene hout, de bruine takken lopen niet meer uit. Haal ook altijd alle zieke, zwakke, beschadigde en kruisende takken weg zodat de struik gezond blijft. Door kruisende takken weg te knippen hou je het hart van de struik open, zodat de wind er lekker doorheen kan waaien. Na regen droogt het blad dan sneller op en dat maakt de kans op schimmelziekten kleiner.

Lees meer  Clematis knippen

Rozenstruik, roos, snoeien,

Waarom rozen snoeien in maart?

De meeste rozen snoei je tussen begin en eind maart – wat vroeger na een zachte winter, wat later als het lang koud blijft. Het beste snoeimoment is vlak voordat de roos gaat uitlopen. Je kunt dit zien aan de ogen die al wat opzwellen. Eerder snoeien is niet aan te raden, want de roos is dan nog in rust. De sapstroom is nog niet op gang gekomen, waardoor het voor de roos lastiger is om de snoeiwond te sluiten. Vocht kan in de wond dringen en als dit vocht tijdens vorst bevriest, sterft een deel van de plant af.

Voor sommige rozen is maart niet de beste snoeitijd: Deze rozen snoei je in de zomer. 

Tot wanneer kun je een roos snoeien?

Later snoeien, als de struik al wat uitloopt, kan wel maar is eigenlijk zonde. De roos steekt energie in het vormen van twijgen die je vervolgens weer weghaalt. Bovendien zal de roos dan later gaan bloeien. In principe mag je zo’n 6 tot 8 weken na de snoei de eerste bloemen verwachten.

Rozenogen

Rozenogen zijn voor beginners vaak een raadsel, maar eenmaal gevonden weet je het voor altijd. Een ‘oog’ is niets anders dan een kleine zijknop. Bij rozen worden de zijknoppen aangelegd in de oksel van een blad – of op de plek waar een al afgevallen blad vroeger aan de stengel vastzat. Die plekken herken je aan de dwarsstreepjes, die de stengel in segmenten verdelen. Op die dwarsstreepjes kun je een klein rood puntje vinden: dat is een ‘oog’ of slapende knop.

Lees meer  Bramen en frambozen snoeien

Zo’n oog kan uitgroeien tot een nieuwe zijtak. De richting waarin het oog wijst, geeft aan naar welke kant de nieuwe scheut zal groeien. Een oog dat aan de binnenzijde van de tak zit, groeit uit tot een scheut in de richting van het hart van de plant. Dat is ongunstig want takken kunnen dan kruisen en schuren en het hart van de plant groeit vol blad. Snoei daarom altijd boven een oog of scheutje dat naar de buitenkant van de struik wijst; zo groeit de nieuwe tak in de goede richting en blijft het hart van de struik open. Knip ± 1 cm boven het oog en iets schuin, zodat water snel wegloopt.

De basisregels voor rozen snoeien vind je hier.