De meeste rozen snoei je tussen begin en eind maart. Wat vroeger na een zachte winter, wat later als het lang koud bleef. Er zijn een paar uitzonderingen, namelijk de oude heesterrozen die eenmalig bloeien op het oude hout (Alba-, Gallica-, Damascener-, Centifolia- en mosrozen) en de rambler- of liaanrozen. Deze groepen snoei je in de zomer, direct na de bloei. Maar voor de andere rozen is maart de beste tijd.

Perkrozen

Doorbloeiende rozen zoals grootbloemige rozen, theehybriden en trosrozen (polyantha, floribunda), die je niet alleen in perken maar ook in de border kunt gebruiken. Deze rozen kun je diep terugsnoeien, dus wees niet bang om te knippen. Snoei eerst dood, ziek en beschadigd hout en dunne takjes weg. Verwijder takken die elkaar kruisen. Het aantal takken dat je per struik overhoudt, hangt af van de groeikracht: bij een jonge struik of zwakke groeier zijn drie takken genoeg, een krachtige oudere struik mag er vijf à zeven hebben. Knip de takken terug tot op 3 à 5 ogen vanaf de basis; knip net boven een oog dat naar buiten wijst.

Engelse rozen (David Austinrozen)

De Engelse rozen of David Austin rozen zijn zeer geliefd, omdat hun weelderige bloemen op de oude rozen lijken, terwijl ze wel her- of doorbloeiend zijn. Vaak zijn het brede struiken met lange, doorbuigende takken, waardoor de bloemen snel de grond raken. Om dat te voorkomen kun je deze struiken beter wat hoger laten: snoei ze bijvoorbeeld terug tot 30 à 50 cm van de grond. Zo vormen na een paar jaar een houtig gestel, waardoor de nieuwe scheuten verder van de grond worden opgetild.

Lees meer  Voorjaarssnoei

Doorbloeiende heesterrozen

Een groep die zowel lage als hoge struiken omvat en vaak even breed als hoog wordt. Snoei de lage heesterrozen net als perkrozen. Snoei de hogere vormen, waaronder muskusrozen (moschatahybriden) en parkrozen, minder diep. Verwijder dood hout, dun de struik eventueel uit tot op 4 à 7 krachtige (liefst jonge) takken. Snoei bij de overgebleven oudere takken de bloemtrossen van vorig jaar weg en kort deze takken met eenderde in.

Rozen, snoeien, zomer, TuinSeizoen

Bodembedekkende rozen

Sterke rozen met een spreidende groeiwijze. Snoei ze om de drie jaar terug, dat kan gewoon met de heggenschaar.

Botanische rozen

Veel ‘wilde’ rozen en afstammelingen hiervan, zoals ’Canary Bird’ en ’Geranium’, verdragen snoei minder goed, al kunnen de Rugosarozen wat meer hebben. Verwijder wel dood en beschadigd hout en dun de struik wat uit als hij te dicht wordt. Bij oude struiken kun je een oude, sterk verhoute tak laag bij de grond wegsnoeien om de struik te verjongen, dat stimuleert de vorming van nieuwe basisscheuten.

Stamrozen

Een stamroos is simpelweg een trosroos die op een onderstam is geënt. Daarom snoei je de kroon op dezelfde manier als bij perkrozen: op 4 à 5 ogen, dus 10 tot 15 centimeter boven de entplaats. Door zijn hoogte is een stamroos wel gevoeliger voor wind. Steun de stam met een stevige stok en laat de kroon de eerste jaren niet te breed worden, zodat er geen takken uitwaaien. Een treurroos is een op een onderstam geënte klimroos, waarvan de takken naar beneden afhangen. Wordt de kroon na een paar jaar erg vol, knip dan de helft van de takken (om en om) terug tot op 3 à 4 ogen. Het jaar erop snoei je dan de andere helft.

Lees meer  Clematis knippen

Rozen, rozenstruik, snoeien, tuinseizoen

 

Klimrozen, leirozen en ramblerrozen

Snoei klim- en leirozen in het voorjaar, maar ramblerrozen direct na de bloei. Tijdens het snoeien van klimrozen mag je de zijtakken flink onder handen nemen. Knip deze terug tot twee knoppen, geteld vanaf de hoofdtak. Geef je klimroos ook om de paar jaar een verjongingssnoei. Dit doe je door de oudste takken vlak boven de grond af te knippen. Wees gerust, nieuwe uitlopers zullen snel hun plaats innemen.

Lees meer over rozen snoeien.