Rozen snoeien stimuleert het ontstaan van krachtige nieuwe scheuten. Ieder soort roos wordt op een andere manier gesnoeid. Tuinseizoen geeft je de basisregels en snoeitips per rozensoort.

De vijf basisregels voor rozen snoeien

1. Rond half maart snoei je alle her- en doorbloeiende rozen. Alleen de eenmalig bloeiende ‘oude’ rozen en ramblerrozen snoei je ’s zomers direct na de bloei.

2. Knip bij het snoeien eerst al het dode, zieke en beschadigde hout uit de struik. Knip ook dunne en spichtige takjes weg; die geven geen bloemen.

3. Bij takken die elkaar kruisen, beschadigt de bast snel; haal ze weg of knip ze zover terug dat ze elkaar niet raken.

4. De ‘ogen’ zijn kleine rode puntjes op de stengel, die uitgroeien tot scheutjes. Snoei rozen altijd boven een oog of scheutje dat naar de buitenkant van de struik wijst; zo groeit de nieuwe tak in de goede richting en blijft het hart van de struik open. Knip ± 1 cm boven het oog en iets schuin, zodat water snel wegloopt.

5. Geef je rozen na het snoeien organische rozenmest of gedroogde koemest.

rozen snoeien: perkrozen

Perkrozen snoeien

  • Trosrozen en grootbloemige rozen zijn ideaal voor perken, maar je kunt ze ook in de border gebruiken. Deze rozen kun je diep terugsnoeien, dus wees niet bang om te knippen!
  • Snoei eerst dood, ziek en beschadigd hout en dunne takjes weg. Verwijder takken die elkaar kruisen.
  • Het aantal takken dat je per struik overhoudt, hangt af van de groeikracht: bij een jonge struik of zwakke groeier zijn drie takken genoeg, een krachtige oudere struik mag er vijf à zeven hebben.Knip de takken terug tot op 3 à 5 ogen vanaf de basis; knip net boven een oog dat naar buiten wijst.
Lees meer  Rozen uitknippen en voeden

rozen snoeien: stamroos

Stamroos snoeien

Een stamroos is simpelweg een trosroos die op een onderstam is geënt. Daarom snoei je de kroon op dezelfde manier als bij perkrozen. Door zijn hoogte is een stamroos wel gevoeliger voor wind. Steun de stam met een stevige stok en laat de kroon de eerste jaren niet te breed worden, zodat er geen takken uitwaaien.

Een treurroos is een op een onderstam geënte klimroos, waarvan de takken naar beneden afhangen. Wordt de kroon na een paar jaar erg vol, knip dan de helft van de takken (om en om) terug tot op 3 à 4 ogen. Het jaar erop snoei je dan de andere helft.

Engelse rozen snoeien

De Engelse rozen of David Austin rozen zijn zeer geliefd, omdat hun weelderige bloemen op de oude rozen lijken, terwijl ze wel her- of doorbloeiend zijn. Vaak zijn het brede struiken met lange, doorbuigende takken, waardoor de bloemen snel de grond raken. Om dat te voorkomen kun je deze struiken beter wat hoger laten: snoei ze bijvoorbeeld terug tot 30 à 50 cm van de grond. Zo vormen na een paar jaar een houtig gestel, waardoor de nieuwe scheuten verder van de grond worden opgetild.

rozen snoeien: klimroos

Klimrozen snoeien

Tijdens het snoeien van klimrozen mag je de zijtakken flink onder handen nemen. Knip deze terug tot twee knoppen, geteld vanaf de hoofdtak.

Geef je klimroos ook om de paar jaar een verjongingssnoei. Dit doe je door de oudste takken vlak boven de grond af te knippen. Wees gerust, nieuwe uitlopers zullen snel hun plaats innemen.

Lees meer  Sneeuwklokjes onderhouden

Creatief met rozenblaadjes

Rozenblaadjes zijn goed te gebruiken voor allerlei creatieve activiteiten. Zo heb je dubbel plezier van je prachtige rozen! Een leuk idee om zelf mee aan de slag te gaan is het maken van rozenkralen.

rozen snoeien: planten en verplanten

Rozen planten en verplanten

Toe aan nieuwe rozen in je tuin? Of wil je na het rozen snoeien de planten een ander plekje geven? Wij geven tips voor het planten van rozen en het verplanten van rozen.