Rozen snoeien stimuleert het ontstaan van krachtige nieuwe scheuten. Ieder soort roos wordt op een andere manier gesnoeid. Tuinseizoen geeft je de basisregels voor het snoeien van rozen.

De vijf basisregels voor rozen snoeien

1. Rond half maart snoei je alle her- en doorbloeiende rozen. Alleen de eenmalig bloeiende ‘oude’ rozen en ramblerrozen snoei je ’s zomers direct na de bloei.

2. Knip bij het snoeien eerst al het dode, zieke en beschadigde hout uit de struik. Knip ook dunne en spichtige takjes weg; die geven geen bloemen.

3. Bij takken die elkaar kruisen, beschadigt de bast snel; haal ze weg of knip ze zover terug dat ze elkaar niet raken.

4. De ‘ogen’ zijn kleine rode puntjes op de stengel, die uitgroeien tot scheutjes. Snoei rozen altijd boven een oog of scheutje dat naar de buitenkant van de struik wijst; zo groeit de nieuwe tak in de goede richting en blijft het hart van de struik open. Knip ± 1 cm boven het oog en iets schuin, zodat water snel wegloopt.

5. Geef je rozen na het snoeien organische rozenmest of gedroogde koemest.

rozen snoeien: perkrozen

Creatief met rozenblaadjes

Rozenblaadjes zijn goed te gebruiken voor allerlei creatieve activiteiten. Zo heb je dubbel plezier van je prachtige rozen! Een leuk idee om zelf mee aan de slag te gaan is het maken van rozenkralen.

Rozen planten en verplanten

Toe aan nieuwe rozen in je tuin? Of wil je na het rozen snoeien de planten een ander plekje geven? Wij geven tips voor het planten van rozen en het verplanten van rozen.

Lees meer  Rozen snoeien