Rozenbottels zijn een kleurige toegift voor de najaarstuin. Wil je er zelf jam van maken, kies dan voor Rosa rugosa want die vormt de dikste bottels. Of laat ze aan de struik hangen, zodat de vogels na de eerste nachtvorst nog een vitaminerijk maaltje vinden.

De bekende vlezige oranjerode bottels waarvan je zo goed jam kunt maken, zijn afkomstig van  de rimpelroos of Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Wil je die in je tuin kweken, dan is de cultivar ’Fru Dagmar Hastrup’ een goede keuze: dit is een sterke struik, die niet zo groot wordt en bloeit met enkele, zachtroze bloemen.

De meeste rozen kunnen bottels vormen (behalve sommige zeer gevulde rozen, omdat de insecten er niet bij kunnen of de meeldraden ontbreken). Bij her- en doorbloeiende rozen is het daarom de moeite waard aan het eind van het seizoen de bloemen niet meer uit te knippen; zo krijg je als toegift nog die vrolijke oranje of rode bottels die kleur brengen in je najaarstuin.
Bij sommige rozen zijn de bottels heel apart van vorm, zoals bij Rosa ’Geranium’. Deze heesterroos bloeit ’s zomers met enkele, felrode bloemen en krijgt daarna lange flesvormige bottels, die van oranje naar rood verkleuren.

 

Lees meer  Maak een houtstapel