Van Rudbeckia zijn er verschillende soorten: eenjarig, tweejarig of vaste planten. De bekendste en makkelijkste zetten we voor je op een rij:

De bekendste, de ruige zonnehoed, Rudbeckia hirta, is een forse een- tot tweejarige plant die wel 2 meter hoog kan worden. Wil je een wat lagere zonnehoed, kies dan voor de cultivar ’Goldilocks’, dit is een compacte plant met aantrekkelijke gele bloemen. Er zijn ook cultivars met bruine, bruinrode en meerkleurige bloemen.

rudbeckia hirta

Vaste planten
Ook manshoog wordt Rudbeckia nitida ’Herbstsonne’, een vaste plant waarvan de gele bloemen bijna licht lijken te geven.

Zeer robuust is Rudbeckia maxima, eveneens een vaste soort die ruim 2 meter hoog wordt, en gele, enigszins naar beneden hangende bloemen met een opvallend groot en kegelvormig hart heeft.

De vaste planten onder de Rudbeckia’s hebben meestal een zwart hart – met uitzondering van cultivars met gevulde bloemen –  en, op een uitzondering na, gele lintbloemen.
rudbeckia's
Lage Rudbeckia
De laagste in het sortiment, Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’, wordt maar net 50 centimeter hoog en heeft gele bloemhoofdjes en een zwart hartje. Door zijn lange bloei, vaak tot in november, is het een waardevolle tuinplant.

Rudbeckia laciniata ’Goldquelle’ wordt iets hoger,  90 centimeter, en heeft mooie gele, gevulde bloemen.

Bekijk ook: Zonnehoed (Echinacea) in de tuin

Lees meer  Tweejarigen zaaien