Voor een schaduwrijke tuin is het soms even zoeken welke planten je er kunt planten. Maar gelukkig zijn er veel vaste planten die het juist in de schaduw goed doen. Wij zetten daarom de mooiste schaduwplanten voor je op een rijtje!

Bosplanten

Veel schaduwplanten zijn zogenaamde bosplanten. Ze groeien van nature onder bomen en struiken. De bloei valt vaak in het voorjaar, als er nog geen blad aan de takken zit. Er zijn ook zomer- en herfstbloeiende schaduwplanten, zoals hartlelie (Hosta), herfstanemonen (Anemone), monnikskap (Aconitum), zilverkaars (Actaea, voorheen Cimicifuga) en Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata).

Schaduwplanten op een rij

Planten bestand tegen droge schaduw

Schaduw is meestal niet de grootste boosdoener voor schaduwplanten. Dat is vooral de droge grond onder bomen of hoge heesters. Als er weinig licht is én nauwelijks water, dan geven de meeste planten het op. Toch zijn er ook planten die wél bestand zijn tegen deze zogenaamde droge schaduw, zoals de bodembedekkende Euphorbia amygdaloides var. robbiae (wolfsmelk), Epimedium (elfenbloem) en Geranium macrorrhizum, evenals de krachtig groeiende Trachystemon orientalis en Polystichum setiferum (naaldvaren).

Schaduwplanten op een rij

De mooiste schaduwplanten op een rij

Schaduwplanten die opvallen vanwege de prachtige bloemen zijn bijvoorbeeld Pulmonaria (longkruid), Aconitum (monnikskap), Aquilegia (akelei), Geranium, Dicentra (gebroken hartje), Ajuga reptans (kruipend zenegroen) en Helleborus orientalis (oosterse kerstroos). Vergeet niet om ze te combineren met bladplanten, deze zijn van het vroege voorjaar tot ver in de herfst decoratief. Geschikt zijn hosta’s, Epimedium (elfenbloem) en Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-me-nietje). Uit het wintergroene sortiment kun je kiezen voor Waldsteinia ternata (goudaardbei), Tiarella cordifolia (schuimbloem), Asarum europaeum (mansoor), Pachysandra en schaduw verdragende siergrassen, bijvoorbeeld zegge (Carex), en varens zoals de naaldvaren (Polystichum).

Lees meer  Grasmaaien, snoeien en tuinaanleg zijn favoriete tuinklussen

Schaduwplanten op een rij

 

Kijk bij de kweker of het tuincentrum eens in de speciale hoek voor schaduwplanten, je zult verrast zijn! Wil je meer tips over een geslaagde beplanting in een schaduwrijke tuin?