Sedum is een gemakkelijke en mooie plant. Als bodembedekker in de border, maar ook als balkonplant en in potten en bakken zijn Sedums fijne planten.

De meeste van de bodembedekkende soorten hebben weinig verzorging nodig. Ze willen een zonnige plaats en doorlatende grond, water hebben ze nauwelijks nodig. Daarom zijn ze welkom in onderhoudsvrije tuinen en ook zeer geschikt als dakbedekking.
sedum planten
Balkonplant
Dankzij de enorme verscheidenheid in bladvormen en -kleuren, en ook vanwege de uitbundige bloei, zijn het populaire planten voor rotstuinen. Ze doen het eveneens goed in potten, zinken kuipen en houten bakken op balkon en terras.

Lekkere Sedum!
Een bekende lage Sedum is tripmadam (Sedum reflexum). Zijn langwerpige bladeren met de frisse, enigszins bittere smaak worden gebruikt om soepen, salades en vleesgerechten te verfijnen.
sedum acre
Muurpeper
Muurpeper (Sedum acre) is een heel bescheiden plantje dat een lichtgroen tapijt vormt en in de zomer massa’s gele stervormige bloemetjes draagt. Sedum hybridum ’Immergrünchen’ heeft in de zomer lichtgroen blad dat in de winter roodachtig verkleurt.
sedum in de tuin
Geschikte Sedums als balkonplant
1
De lange bloemstengels maken van Sedum ’Matrona’ ook een goede snijbloem.
2 Sedum ’Robustum’ wordt 20-25 centimeter hoog.
3 Sedum ’Karfunkelstein’ heeft spectaculair donker blad.
4 De bodembedekkende muurpeper (Sedum acre) vormt op zonnige plaatsen snel dichte kussens.
5 Sedum ’Herbstfreude’, vermoedelijk de bekendste hoge cultivar, bloeit in september-oktober met purperroze bloemtuilen.

Heb je meer ruimte? Plant dan een prachtige Sedum in de tuin!

Lees meer  Bomen snoeien