Ze zijn sterk, vragen weinig verzorging en zijn het hele jaar interessant. Wie de charme van Sedum eenmaal heeft ontdekt, vraagt zich af hoe hij het ooit zonder deze mooie vaste plant heeft kunnen stellen.

Planten die van het voorjaar tot in de winter iets te bieden hebben, zijn er niet zoveel, maar Sedum is er zo een!

Voorjaar
Vroeg in het voorjaar komen de dikke scheuten van de hogere Sedums al boven de grond, volgepakt met vlezige blaadjes. Ze groeien daarna gestaag verder, de stengels vertakken zich en de blaadjes worden op den duur lepelvormig in verschillende tinten grijs, groen en purperrood.
sedum
Inheemse plant
Sedum telephium, de echte hemelsleutel, is inheems in de gematigde streken van Europa en is een van de oudste tuinplanten. Waarschijnlijk komt dit doordat onze voorouders de plant als wondhelend en bloedstelpend middel gebruikten, zo’n eerste hulp bij ongelukken wil je natuurlijk altijd bij de hand hebben. Naast Sedum telephium heb je ook Sedum spectabile en vele andere soorten en cultivars.

Rood blad
Sedum telephium heeft niet alleen cultivars met grijsachtig-groene bladeren, er zijn ook cultivars met rood aangelopen bladeren en stengels. Let wel op dat je deze roodbladige Sedums niet op een plek in de volle zon en in droge zandgrond zet, hier krijgen ze gemakkelijk lelijke plekken.
sedum
Witte bloemen
Naast de roze bloeiende Sedums bestaan er ook cultivars met witte bloemen, zoals Sedum spectabile ’Iceberg’. Ook Sedum ’Green Expectations’ is een opvallende verschijning met aparte groenig-witte bloemen.

Goed combineren
Door hun compacte, opgaande groei passen Sedums uitstekend bij elegante siergrassen als prachtriet (Miscanthus), struisriet (Calamagrostis) en lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides), die de tuin in de winter eveneens kleur en structuur geven.

Lees meer  Voorproefje Tuinseizoen jan-feb: de beste borderplanten

Mooi: Sedum spurium ‘Album’.
Wil jij ook Sedums in de tuin? Kijk hier voor tips!