Wist je dat teken ook graag in je tuin zitten? Ze zijn dol op de schaduwrijke plekken daar! Controleer daarom jezelf én je hond of kat als je uit de tuin komt. Teek ontdekt? Verwijder hem direct, lees hieronder hoe.  #geenteken

Wanneer je teken ontdekt

Wie denkt dat teken alleen in het bos voorkomen, heeft het mis. Maar liefst 31% van tekenbeten bij mensen worden in Nederland opgelopen in tuinen. Goed opletten dus!

Teken zijn vervelende beestjes! Ze bijten en zuigen bloed en kunnen bovendien bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Jaarlijks krijgen zo’n 27.000 mensen in Nederland hierdoor de ziekte van Lyme. Vervelend, maar waar: als honden- of katteneigenaar loop je maar liefst 1,5x meer kans op een tekenbeet. Snel verwijderen dus als je teken bij jezelf, je hond of kat ontdekt.

Wat moet je doen als je teken verwijdert?

Een verkeerde manier van teken verwijderen, kan ervoor zorgen dat het besmettingsgevaar alsnog toeneemt. Houd bij het weghalen van een teek rekening met onderstaande punten:

  • Gebruik een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar.
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken.
  • Knijp nooit in het achterlijfje van een teek.
  • Trek de teek voorzichtig, altijd recht uit de huid.
  • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans op besmetting!
  • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70%, of jodium.
  • Ontsmet de tekenverwijderaar of pincet na gebruik.
  • Was je handen met water en zeep.

teek bij hond

Fabels over teken verwijderen

Teken zijn ongewenste parasieten, zowel voor mensen als dieren, omdat ze ziekteverwekkers kunnen overbrengen. Helaas bestaan er inmiddels een heleboel fabels over het verwijderen van deze beestjes. We behandelen de drie grootste fabels.

Lees meer  Schaduw creëren op je terras: zo pak je het aan

Fabel 1: teken schroeven zich in je huid

Een teek zou zich al schroevend in je huid boren, waardoor je hem in tegenovergestelde richting, al draaiend, uit de huid moet trekken. Dit is niet waar. De veiligste methode voor het verwijderen van een teek is hem zo recht mogelijk uit de huid van je hond of kat te trekken.

Fabel 2: gebruik alcohol, olie of vuur om de teek te verlammen

Een ander misverstand is dat het zou werken om alcohol of olie over de teek te smeren of zelfs een vuurtje onder hem te houden. Dit werkt niet en vergroot juist het besmettingsgevaar. Door deze handelingen irriteer je de teek en laat hij mogelijk meer speeksel of maaginhoud los.

Fabel 3: teken laten makkelijk los als je aan het achterlijfje trekt

Natuurlijk pak je met een pincet of tang het achterlijfje van een teek makkelijker vast dan de kop die veel kleiner is. Maar doe dat alsjeblieft niet. Door te trekken aan het achterlijfje scheurt de parasiet al snel, waardoor de kop in de huid blijft zitten en de kans op besmetting toeneemt.

Zorg voor een juist pincet of tekenverwijderaar

Teken zijn heel minuscuul, het is dan ook lastig om ze op een goede manier stevig vast te pakken. Met een puntige pincet of speciale tekenverwijderaar is het goed te doen! Vraag je dierenarts om advies wanneer je een keuze maakt voor zulke hulpmiddelen.

Wanneer monddeeltjes in de huid zijn achtergebleven

Soms gebeurt het dat iemand een teek uit zijn hond of kat haalt, dit op de juiste manier doet en er toch monddeeltjes van de parasiet in de huid achterblijven. Wanneer dit jou overkomt, overleg dan met je dierenarts.

Lees meer  Dit zijn de voordelen van een moestuinbak

Teken verwijderd, en dan?

Wat doe je met teken nadat je ze hebt verwijderd? Gooi ze in ieder geval niet los in een prullenbak of in het toilet om door te spoelen. Ook het pletten na afloop is geen goed idee, hij kan immers nog steeds ziekteverwekkers bij zich dragen.

Gooi de parasiet buiten bij het vuilnis in een afgesloten koker of doosje. Maak de koker of het doosje voor de zekerheid extra dicht met plakband of tape.

Preventieve bescherming hond en kat tegen teken en vlooien.

Wil je je huisdier en gezin goed beschermen tegen teken, kies dan voor een preventieve aanpak. Wist je dat je met slechts één behandeling je huisdier maandenlang beschermt tegen teken én vlooien? Wel zo gemakkelijk!

Vraag je dierenarts om advies.