Deze royale tuin in Waalre valt op door de schuine lijnen en het uitgekiende beplantingsplan. De diagonalen zijn toegepast voor het ruimtelijk effect, aldus tuinontwerper Frank Stegers.

De tuin ligt bij een vrijstaande nieuwbouwwoning in jaren dertig stijl. Het totale perceel is 18 m breed en maar liefst 80 m diep. Frank Stegers: “De tuin is behoorlijk uit verhouding want hij is heel lang en relatief smal. Dat is ook de reden dat ik met diagonale lijnen heb gewerkt; door langere lijnen op te zoeken kun je veel makkelijker onderdelen vervlechten, bovendien werkt het ruimtelijk. Bij rechte lijnen krijg je eerder een tuinkamer effect.”

Dat vervlechten ofwel het ‘makkelijk creëren van overgangen’ was volgens de tuinontwerper nodig om de 30 cm hoger gelegen garage in het eerst deel van de achtertuin mooi in te passen. Dit gedeelte is 17 m diep en vormt een tuin op zich, een ‘heel spannende tuin en relatief complex’. Het diagonaal gelegde zwembad vormt de overgang naar het achterste tuingedeelte, dat grootschaliger is aangelegd. Dit deel vormt op zijn beurt weer een mooie overgang naar het achterliggende bos.

Tuin
Het totale perceel is 1440 m2. Het eerste gedeelte van de achtertuin – hier te zien – is 17 m diep en 18 m breed. De achtertuin is gericht op het noorden.

Woning
Vrijstaande nieuwbouwwoning in jaren dertig stijl.

Bewoners
Gezin met twee volwassen kinderen.

Wensen
1. Spannende, enigszins strakke tuin
2. Zwembad
3. Vijver met waterelement
4. Diverse zitplekken
5. Achterste tuingedeelte aansluiten op bos
6. Hoger gelegen garage/berging inpassen in ontwerp

Lees meer  Formele tuin met rustige beplanting

De tuin is aangelegd door Hans Verstraaten Hoveniers

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Tuinontwerp 2 – 2014.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Groot (>500 m2)
Ligging: Noord

Gegevens ontwerper

Frank Stegers Tuinontwerpburo
Hamerhoeve 15
5708 TN Helmond