Een randje vorstje, een laagje rijp, wat poedersneeuw en opeens is je vertrouwde tuin een geheel nieuwe wereld. Uitgedroogde bloemstengels van vaste planten vormen tere sterretjes en de laatste rozenbottels springen in de winter in het oog. Nu weet je weer waarom je de tuin in het najaar niet hebt opgeruimd en kaalgeknipt!

Een enkele keer ontstaat er in de winter ‘ruige’ rijp. Dit kan alleen als er bij vorst fijne waterdruppeltjes door de lucht zweven zoals bij mist het geval is. Die waterdruppeltjes botsen tegen de planten aan en bevriezen.

wintertuin

Mist
Als de mist lang aanhoudt en het blijft ook vriezen, kan er een laagje van enkele centimeters aangroeien. Als er ook nog eens weinig wind staat, zie je hele fijne naaldjes ontstaan.
 sneeuw in tuin

Echt winter met sneeuw
Is er een dik pak sneeuw gevallen? Dan is het verstandig de sneeuw van coniferen en kwetsbare planten te schudden, omdat de takken onder het gewicht kunnen afbreken. De meeste tuinplanten zijn prima bestand tegen een sneeuwbui. Bamboe bijvoorbeeld zal flink doorbuigen onder het gewicht van de sneeuw, maar zodra de dooi invalt, veren de stengels weer rustig terug.

blad winter tuin

Bekijk ook: Feestelijke bessen in de winter!

Lees meer  Perkrozen snoeien