Stormschade in de tuin is vervelend, met name weggewaaide dakpannen of een omgevallen boom kunnen flink wat schade aanrichten. Krijg je dat tuinhuis of die parasol vergoed van de verzekeraar? En hoe kunnen we stormschade bij bomen herstellen?

Stormschade in de tuin: veiligheid eerst

Voordat je stormschade in de tuin gaat herstellen, is het verstandig om te wachten tot de storm is uitgeraasd. Begin met het kijken naar afgerukte takken of kronen die nog op grote hoogte hangen; na de storm vallen er vaak gewonden door vallende takken! Maak een ronde door je tuin om de ernst van de schade op te maken. Schakel bij schade aan grote bomen een vakman in.

Dit vergoedt de verzekeraar

Tijdens storm kunnen weggewaaide takken of dakpannen flink wat schade veroorzaken in je tuin. Is je tuinhuis, parasol of tuinmeubel beschadigd geraakt? Je opstalverzekering zal enkel de schade dekken van de vaste onderdelen in de tuin, denk maar aan het tuinhuis en de tuinafscheiding. Dit geldt overigens alleen bij schade die veroorzaakt is door minimaal windkracht 7. Controleer de windkracht van de betreffende dag bij de KNMI, dit doet je verzekeraar namelijk ook.

Stormschade bij bomen herstellen

  • Zaag  afgebroken takken eerst op zo’n 20-30 cm van de stam af om het meeste gewicht van de tak te halen. Vervolgens zaag je aan de onderkant een klein stukje in, net buiten de takkraag, om uitscheuren van de bast te voorkomen. Daarna zaag je de tak aan de bovenkant af. Zorg voor een gladde wond en zorg dat de wond zo klein mogelijk is.
  • Jonge, scheef gewaaide bomen kun je rechttrekken en vastzetten met een of twee boompalen. Zet de palen op 20-35 cm van de stam en zorg dat ze stevig in de grond staan. Plaats één paal aan de windkant, meestal is dit het zuidwesten. Zorg voor een goede boomband en bevestig deze zodanig dat de boom – ook bij harde wind – niet beschadigt.

Nu je toch bezig bent met stormschade in de tuin herstellen, kun je meteen ook de andere bomen snoeien.