Bij een nieuwbouwwoning in Groningen ontwierp Greta Bäcker een strakke en toch weelderige tuin. Om uitzicht te houden op de aangrenzende fraaie groenstrook kwam er op de erfgrens geen hoge schutting of haag maar een stoere pergola van steigerbuizen. De clematissen die hier langs staaldraden omhoog klimmen, zorgen ’s zomers voor voldoende privacy.

Tuinontwerpster Greta Bäcker:  ,,De hele opzet was om de tuin dieper te laten lijken, en dat heb ik met name gedaan door hoogte te creëren. Daarom heb ik pergola’s van steigerpalen ontworpen; één midden in de tuin en één aan het einde met staaldraden met klimplanten erlangs. De klimplanten zorgen voor hoogte en beschutting, maar sluiten de tuin toch niet af. Ik wilde dat het optisch ruimtelijker zou lijken, en daarnaast moest de beplanting sfeervol en weelderig zijn. Klimplanten kunnen daarbij helpen. Ook het kleine hoogteverschil geeft een ruimtelijk idee; het achterste tuindeel ligt 15 cm lager. Dat geeft meteen wat meer beschutting. Omdat de opdrachtgever een man is, heb ik gekozen voor stoere materialen: steigerpalen, staaldraad, cortenstaal en oud-Hollands beton. Het cortenstaal komt overal terug: in de schutting, in de plantenbakken, in de sokkel voor de vogeldrinkschaal en in de opstaande borderrand. Hierdoor wordt de tuin echt één geheel.’’

Tips & trucs van de ontwerpster
1. Voor een langere bloeitijd bij blauweregen combineert Greta Bäcker altijd een Chinese blauweregen (een cultivar van Wisteria sinensis) met een Japanse blauweregen (een cultivar van Wisteria floribunda), zo ook in deze tuin. Wisteria sinensis bloeit half mei, net vóór het blad verschijnt, Wisteria floribunda bloeit pas in juni, als het blad al aan de plant zit.

2. Om in een kleine tuin als deze hoogte te creëren, is gekozen voor de sierappel Malus ’Red Sentinel’. Deze kleine boom geeft twee keer sierwaarde; door de witte bloesem in het voorjaar en door de rode appeltjes in het najaar. De appeltjes van ’Red Sentinel’ blijven – in tegenstelling tot veel andere sierappels – lang hangen. Uiteindelijk worden ze door de vogels opgegeten dus deze boom past goed in een diervriendelijke tuin.

3. Het ontwerp bevatte aanvankelijk een verhoogde vijver van cortenstaal maar om budgettaire redenen kwam deze te vervallen. Op de plek waar de (verhoogde) helofytenfilter was bedacht, kwam een cortenstalen plantenbak met siergrassen. Mocht de bewoner in de toekomst alsnog de vijver willen, dan kan de plantenbak eenvoudig worden aangepast tot helofytenfilter en hoeft alleen nog de vijver te worden gemaakt.

Tuin
Voortuin, achtertuin en strook aan de zijkant. De achtertuin is 8 m breed en 6,5 m diep, is gericht op het zuidwesten en grenst aan een mooie groenstrook.

Woning
Nieuwbouwwoning uit 2011.

Wensen
1. Strak ontwerp in harmonie met de woning
2. Diepte en spanning in de tuin
3. Tuin niet afsluiten, wel privacy
4. Witte schuurtjes ‘achterburen’ camoufleren
5. Weelderige, sfeervolle beplanting
6. Diervriendelijke tuin, beplanting die vogels lokt
7. Waterelement

De tuin is aangelegd door Hooft Hoveniers.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Tuinontwerp 2 – 2014.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: West|Zuid

Gegevens ontwerper

Tuinontwerpbureau Greta Bäcker
Torenstraat 5
9648 CR Wildervank