In februari en maart kan het weer nog grillig uitpakken. De ene week kan de winterjas uit en een week later duikt de temperatuur weer onder nul en maken we een sneeuwpop in de tuin.  Zeker met vorstgevoelige planten is het oppassen geblazen in deze grillige tuinmaand.

Ligt er een winterdekje over de planten? Trek dat dek van stro of bladeren met mooi weer open, zodat het eronder niet gaat broeien. Zo voorkom je dat juist deze kwetsbare planten te vroeg uitlopen en zo gevoelig worden voor late vorst. Laat het dekmateriaal bij de planten liggen, dan kun je het bij vorst weer snel aanbrengen.
camelia

Camelia beschermen

Sommige wintergroene planten hebben het in deze periode ook moeilijk. De camelia bloeit al vroeg in het voorjaar uitbundig, maar kan bij vorst snel uitdrogen omdat de verdamping via het wintergroene blad doorgaat, terwijl de wortels uit de bevroren grond geen water kunnen opnemen. Vooral de combinatie van vorst met zon of felle wind is verraderlijk. Scherm de plant dan tijdelijk af met vliesdoek, dat je vastzet met een paar wasknijpers. Ook de mooie cameliabloemen hebben zo minder te lijden van late vorst.

Meer tips bij vorstbescherming vind je hier!

Lees meer  Met deze tips maak jij de tuin winterklaar