Sinds ik in verhoogde moestuinbakken teel, heb in minder last van slakken, maar ze maken helaas nog altijd deel uit van mijn jaarlijkse frustraties. Ik heb door de jaren heen mijn eigen manieren en middeltjes ontwikkeld om ze aan te pakken, maar het biedt jammer genoeg geen zekerheid om er definitief van af te raken.

Ik lach er soms maar gewoon om. Want majestueus toch hoe Moeder Natuur iedereen in de maling neemt? Of je nu veel tuinierervaring hebt of niet, de natuur behandelt iedereen op dezelfde manier. Na menig jaren ervaring weet je natuurlijk beter wat je te wachten staat en kun je sneller ingrijpen, maar op het eind van de dag ben je als oude rot in het vak ook vatbaar voor de grillen van Moeder Natuur.

Natuurlijk vind ook ik het niet altijd leuk. Als de slakken mijn zaailingen weer eens hebben opgegeten. Maar toch, het is verhelderend om te weten dat je niet boven de natuur staat en zelfs slakken je het leven zuur kunnen maken. Jaar na jaar helaas… Maar ik heb wel een paar handige tips voor je.

Wist je dat: Padden zijn je beste hulp tegen slakken en insecten

slakken,tips, moestuin, angelo dorny, tuinseizoen

Mijn ultieme tips tegen slakken

* Ecologische slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor andere dieren in de omgeving. Je kunt ze dus zonder probleem gebruiken om slakken te bestrijden. Egels en vogels, en heel wat andere natuurlijke belagers, kunnen de slakken blijven eten zonder zelf ziek te worden en uiteindelijk te sterven.

* Lok slakken met paneermeel of broodkruim. Ik leg altijd een portie onder een groot rabarberblad. Net voor het donker wordt, ga ik op jacht en haal ik het blad weg. Vaak honderden slakken, huisjesslakken én naaktslakken, tref ik er aan. Je ze dan wel nog pakken en ergens anders neerzetten of doden, maar het werkt wel uitstekend.

Lees meer  Groente uit eigen moestuin: Rucola

* Ik ben ook erg positief over het bestrijden met nematoden. Die nematoden, miniscule parasieten, kunnen een slakkenplaag onder controle krijgen. Je vindt deze nematoden tegenwoordig in zowat elk tuincentrum, in een zakje. Je lost dit op in een grote gieter met water, je begiet het grondoppervlak tussen je planten en de rest gaat vanzelf. De nematoden gaan op zoek naar een gastheer, de slak dus, om er hun eitjes in te leggen. Gevolg: de slak sterft en kan nog steeds als maaltijd dienen voor de natuurlijke vijanden zoals vogels en egels. De natuur op haar best.

Angelo Dorny is moestuinier én groenredacteur. Hij schreef acht boeken, is de groenspecialist van de Vlaamse zender Radio 2 en post wekelijks nieuwe vlogs op zijn YouTube-kanaal. Hij leidt je door alle seizoenen in de moestuin. Meer weten? Kijk op tv.angelodorny.be en www.angelodorny.be.

Lees meer tips tegen slakken.