Ook in november kun je nog in de tuin aan de slag, van zomerbollen rooien om ze te overwinteren tot rozen snoeien, heesters planten en blad opruimen: tuinieren in november is een feest!

De tuin in november, tuinieren in november, dit doe je nu: 

Drie tuinklusjes voor het najaar

Zomerbollen overwinteren

Door een periode van felle kou kan onherstelbare schade ontstaan en sommige planten zullen het zelfs niet overleven. Laat daarom geen waardevolle, vorstgevoelige planten buiten staan. Overwinter zomerbollen, dahlia’s en canna’s in een vorstvrije berging of garage en zet kleine planten of wortelstekken op de vensterbank of in een kasje.

voorjaarsbollen planten

Probeer voorjaarsbloeiende bollen zo snel mogelijk te planten. Ook tulpen moeten eind november in de grond zitten. Heb je nog geen ruimte of nog geen tijd gehad om de grond te bewerken, poot de bollen dan in grote plastic potten die je later in de winter of het vroege voorjaar in de grond zet. Of poot ze als toekomstige blikvangers in decoratieve potten of manden.

tuintips november

Kleurige bessen in de tuin

Pep de tuin op met kleurrijke, winterharde heesters zoals Gaultheria mucronata (voorheen Pernettya mucronata). Koop een paar kleine exemplaren, deze zijn perfect voor patiopotten of als blikvanger in de border. Deze Gaultheria heeft glanzende witte, roze of rode bessen. Ze geven de voorkeur aan zure grond maar voor een paar maanden houden ze het ook wel uit in gewone potgrond. Wil je ze langer houden, meng dan rododendrongrond door het plantgat. Alleen de vrouwelijke planten dragen bessen. Plant in de buurt hiervan een mannelijke plant, zo kun je ook volgend jaar van de bessen genieten.

Lees meer  Onkruid wieden

Tips voor andere maanden: