Wil jij graag je hagen snoeien, maar weet je niet precies wat je moet doen? Lees dan onze tips voor hagen snoeien. Hoe, wat, wanneer en waarom!

 

1. Wanneer hagen snoeien?
Snoei je haag in mei voor de eerste keer. Snel groeiende hagen moeten ook in de zomer gesnoeid worden. Snoei ze voor de laatste keer in september, voor de winter begint. De snoei in september is vooral bedoeld om je haag strak de winter in te laten gaan, niet om verwaarloosde, te breed uitgegroeide hagen eens flink terug te snoeien.

Tips voor hagen snoeien

2. Sterke snoei nodig?
Wil je de haag ver terugknippen, doe dit dan pas in de winter – behalve als het vriest – of in het voorjaar. Deze tip voor hagen snoeien, geldt overigens alleen voor bladverliezende hagen, niet voor coniferenhagen.
Houd nazomersnoei beperkt en knip niet meer weg dan de groeischeuten die het afgelopen seizoen zijn gevormd. Je herkent de jonge groeischeuten aan de groenere kleur. Oudere takken zijn bruin.

Tips voor hagen snoeien

3. Welk materiaal?
Gebruik een heggenschaar of snoeischaar bij grootbladige hagen, zoals beuk, haagbeuk of laurierkers. Het blad beschadigt hierdoor niet en je krijgt er mooiere snoeiwonden van die sneller genezen. Met een elektrische snoeischaar of haagtrimmer zit de snoeiklus er zo op, maar het is niet voor elke soort haagplant het beste snoeigereedschap.

Tips voor hagen snoeien

4. Hoe hagen snoeien?
Snoei van onder naar boven. Gesnoeide takken kunnen dan vrij naar beneden vallen, je houdt hierdoor meer overzicht. Snoei de haag in een enigszins taps toelopende vorm, bij de top iets smaller dan onderaan. Hierdoor zorg je ervoor dat het licht beter verdeeld wordt en de onderkant ook wat zon krijgt.

Lees meer  Hoe snoei ik... Veel gestelde vragen over snoeien beantwoord

Snoei ze! Meer weten over snoeien? Lees het hier.